Nieuwe eigenaar wil ooit succesvol modemerk Mexx weer uitbouwen
Modegroep RNF, het moederbedrijf achter kledingmerken Mexx en Shabbies Amsterdam, wordt overgenomen door branchegenoot HVEG Fashion. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt. Hoeveel geld er met de deal gemoeid is, werd niet gemeld.
Dat meldt adviseur Marktlink die de overname heeft begeleid. De combinatie van de bedrijven moet Mexx de mogelijkheid geven om iets van de vergane glorie terug te winnen.
Bekendste merk Mexx
Koper HVEG bestaat uit een aantal Nederlandse en Duitse bedrijven, met merken als Bamboo Basics en Twinlife. Topman Mike van Snek zegt met de overname invulling te geven aan de groeistrategie van het bedrijf. "RNF staat bekend als een toonaangevende speler binnen de Europese schoenenmarkt en het merk Mexx geniet wereldwijd naamsbekendheid."
Mexx werd in 1986 opgericht door de Nederlands-Indiase ondernemer Rattan Chadha, die het uitbouwde tot wereldwijd succes. In 2001 verkocht hij voor vele honderden miljoenen een meerderheidsbelang aan het Amerikaanse Liz Claiborne.
In verval
Onder de nieuwe eigenaar raakte Mexx in verval, werd doorverkocht aan een investeerder en ging in 2014 uiteindelijk failliet. De merkrechten kwamen daarop opnieuw in andere handen, dit keer van een Turks bedrijf. In 2017 nam het Nederlandse RNF ze over.
RNF-oprichters Ferry Helmer en Ron Janssen noemen de huidige overname een 'krachtenbundeling' die de bedrijven 'in staat stelt om met name het iconische merk Mexx samen uit te bouwen'. Helmer en Janssen blijven na de overname aandeelhouder en onderdeel van de directie.
Uitstekend jaar
RNF is ook eigenaar van het schoenenmerk Fred de la Bretoniere, dat in 2019 werd overgenomen uit een faillissement. Opmerkelijk is dat de kopende partij minder bekende merken voert dan het overgenomen bedrijf.
Uit de laatste jaarrekening blijkt bovendien dat RNF vorig jaar uitstekend draaide. In 2023 boekte de Mexx-moeder een nettowinst van 7,8 miljoen euro, op een omzet van ruim 125 miljoen. Het jaar daarvoor was er nog sprake van een verlies, van 282.000 euro. Ook de financiële buffers waren eind 2023 op orde, met een solvabiliteit van ruim 56 procent.
Geen ontslagronde
Na de overname van RNF door HVEG werken ongeveer 530 mensen voor de combinatie. Een woordvoerder namens HVEG laat weten dat er geen banen zullen verdwijnen.