Lonen flink gestegen afgelopen kwartaal, horeca wordt bediend in cao
De cao-lonen zijn het afgelopen kwartaal flink gestegen. In het derde kwartaal van 2024 stegen de lonen voor werknemers met een cao-contract met 6,8 procent. Dit is even hoog als in het laatste kwartaal van 2023. Toen was de cao-loonstijging het hoogst in ruim 40 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral werknemers van woningcorporaties hebben goede zaken gedaan het afgelopen kwartaal. De lonen stegen daar met 12,4 procent. "De lonen van deze werknemers bleven langere tijd wat achter, dus ze hadden nog wat tegoed", zegt econoom Frank Notten van het CBS.
Ook in de horeca begon geld rijkelijker te vloeien. Deze sector behoort met een groei van 10,8 procent tot de grootste stijgers van het derde kwartaal. De verhoging van het wettelijk minimumloon dit jaar speelt hierbij een rol volgens Notten. "Net zoals de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er meer gevraagd kan worden."
Onderwijs 'profiteerde' eerder al
De sector die vooral bestaat uit 'zorg-cao's' gaat er met 7,1 procent op vooruit. Bij de overheid was een stijging van 5,4 procent te zien.
De lonen in het onderwijs stegen met 2,1 procent het minst, terwijl de lonen in deze bedrijfstak vorig kwartaal nog met 10 procent stegen ten opzichte van het tweede kwartaal in 2023.
Dit komt voornamelijk doordat loonsverhogingen bij de twee grootste onderwijscao’s (het primair en voortgezet onderwijs) al eerder werden doorgevoerd. De lonen in het onderwijs stegen hierdoor dus de laatste maanden minder hard.
Eerder deze week werd bekend dat er onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao in het primair onderwijs is afgesloten. Dit betekent dat leerkrachten en ondersteunend personeel op de basisschool een salarisverhoging van 4,9 procent krijgen.
De gevolgen hiervan zullen naar verwachting zichtbaar zijn in de volgende kwartalen. Voor het voortgezet onderwijs ligt er nog geen akkoord.
Koopkracht
Een loonsverhoging hoeft er niet daadwerkelijk voor te zorgen dat iemand meer te besteden heeft. Zo zijn de prijzen van bijvoorbeeld eten, spullen en vakanties ook omhooggegaan. De reële cao-loonontwikkeling, waarbij ook met gestegen prijzen (inflatie) rekening is gehouden, lag het afgelopen kwartaal op 3,1 procent.
Deze toename is minder dan in de afgelopen drie kwartalen, maar nog steeds hoger dan een jaar geleden, toen de reële cao-loonontwikkeling afnam met 1,4 procent.
"De inflatie nam vooral na het eerste kwartaal van 2022 toe", legt Notten uit. Dit komt vooral door de oorlog in Oekraïne en daaraan gelieerde energiecrisis.