Wibra opent eerste winkel in Frankrijk: 'Net zo leuk als HEMA, maar wel goedkoper'
Het Nederlandse Wibra opent deze maand zijn eerste winkel in Frankrijk. Met inmiddels driehonderd vestigingen in Nederland en België, ziet het bedrijf ruimte voor groei, zegt CEO Bas Duijsens. Dat het imago is veranderd, helpt. Naast mensen met een kleine portemonnee, trekt Wibra inmiddels ook 'koopjesjagers met een groter budget'.
10.000 emmers sleepten Duijsens en zijn team afgelopen donderdag mee naar winkelcentrum de Mall of the Netherlands in Leidschendam. Daar werd de driehonderdste Wibra geopend en kreeg elke klant er eentje, zo vertelt hij in gesprek met RTL Z.
De CEO heeft meer groeiplannen, want later deze maand opent de eerste Wibra in het Noord-Franse Lille. Inwoners van de stad hebben vaak minder te besteden, dus er is wel plek voor de relatief goedkope keten, denkt Duijsens.
Hij wijst op Action en Zeeman, die elk al 12 winkels hebben in de regio. "Maar ja, het is wel spannend, want niemand in Frankrijk kent Wibra."
'Verouderde winkel'
Consumenten die een tijdje niet bij een Wibra zijn geweest, zullen nog het beeld hebben van een wat verouderde winkel en een interieur dat vol staat met allerlei producten. Maar de nieuwe winkel heeft een nieuwe stijl: "mooier, maar niet te mooi, gezellig en warmer", aldus de CEO.
Wibra gooide een paar jaar geleden het roer om. Nog zo'n honderd winkels moeten er nog worden verbouwd naar de 'nieuwe stijl', want de oude zijn volgens Duijsen verschrikkelijk. "Enkel glas, geen airconditioning, kapotte vloeren."
Het contrast met de nieuwe Wibra's is groot. Een ander assortiment, een andere indeling en uitstraling. "Maar de prijzen blijven wel laag", haast Duijsens zich te zeggen.
'Dasty is ons anker'
De nadruk ligt inmiddels veel minder op textiel, zoals kleding en theedoeken en juist meer op het huishouden. "Dasty is ons anker, het is heel erg belangrijk voor Wibra", zegt Duijsens.
Dasty staat bekend om zijn schoonmaakartikelen, zoals ontvetter, badkamerreiniger en vlekkenverwijderaar. Wibra heeft het alleenrecht op de verkoop in Nederland en België. "Het huishouden is nu de kern van ons assortiment, daar kunnen we ons mooi op onderscheiden."
In de Wibra's van de vernieuwde formule is dat heel duidelijk: meteen bij de ingang zie je een grote muur met alleen maar producten van Dasty.
'Plekje veroverd'
"Ik denk dat wij qua positionering wel onze eigen plekje hebben veroverd", zegt Duijsens erover. Zeeman, die andere discounter, richt zich vooral op kleding en textiel. Action heeft juist weer een heel breed assortiment. "Het is een winkel voor iedereen", zegt Duijsens.
Volgens de CEO is Wibra gezelliger dan Action en hij hoopt dat zijn keten net zo leuk wordt als de HEMA. "Dat is een compliment voor hen", zegt hij. Al moet Wibra wel een stuk goedkoper blijven.
Imago is aan het veranderen
Dat de nieuwste Wibra in de Mall of the Netherlands zit, is is opmerkelijk. Het winkelcentrum staat namelijk vooral bekend om zijn winkels met duurdere merken.
Het geeft volgens de CEO aan dat het imago van Wibra aan het veranderen is. De doelgroep bestaat niet meer alleen uit consumenten met een kleine beurs, maar ook uit koopjesjagers die meer kunnen missen. "Die vinden lage prijzen gewoon leuk", aldus Duijsens.
Koopjesjagers hebben meer te besteden
"Koopjesjagers hebben wat meer te besteden", zegt ook Nathalie Hogendoorn, freelance marketingconsultant. Daarbij schaamden mensen zich vroeger soms om naar Zeeman of andere discounters te gaan, zegt ze. Maar dat gevoel is voor veel consumenten inmiddels verdwenen.
"Je merkt ook dat de groep consumenten die meer naar de prijs kijkt, steeds groter wordt", vult Dirk Mulder, retailexpert van ING, aan.
Hoge huren
Ook in Antwerpen opent Wibra binnenkort op een duurdere locatie aan de bekende winkelstraat de Meir. Net als in de Mall of the Netherlands, liggen de huren hier veel hoger dan wat Wibra gewend is. Maar voor het imago is het goed om daar te zitten, zegt Duijsens.
Op beide locaties zit Wibra vlakbij andere discounters, zoals Action en Kruidvat. En in de Mall of the Netherlands zit Wibra tegenover een supermarkt van Jumbo, waardoor er veel potentiële klanten langslopen.
Faillissement
Er zijn nu 240 Wibra's in Nederland en 60 in België. Daarmee heeft Wibra nu weer evenveel winkels als in 2018, toen Duijsens directeur werd. In de tussentijd is er veel veranderd. Zo ging Wibra België in 2020 failliet en maakte een doorstart met een beperkt aantal winkels.
Twee jaar geleden namen Duijsens en twee andere bestuurders een groot deel van de aandelen over van Ron Wierdsma, de zoon van Wibra-oprichter Jo Wierdsma.
Focus op groei
Inmiddels ligt de focus weer op groei en die moet vooral uit fysieke winkels komen. De omzet uit de webwinkel van Wibra is beperkt met maar een paar procent van de totale omzet. Dat komt mede doordat de producten vaak niet veel kosten en de verzendkosten relatief hoog zijn. Dat maakt online winkelen bij de keten minder aantrekkelijk.
Duijsens denkt met zijn nieuwe formule zowel Nederland en België, als in Frankrijk te kunnen groeien. Dat doet de keten onder meer door panden te huren die vrij komen doordat andere winkelketens omvallen.
Zo nam Wibra in 20 panden de huur over van Big Bazar. Ook zit Wibra nu op een aantal plekken waar voorheen Bristol in zat, zoals op de Meir in Antwerpen.
Volgend jaar zal Wibra 20 tot 25 nieuwe winkels openen, aldus Duijsens. Maar als zich kansen voordoen, zoals een andere winkelketen die winkels sluit, of een keten die het niet redt, dan sluit Duijsens ook niet uit dat het er meer worden.
'Boodschappenstripjes'
In sommige steden komen minder mensen in de winkelstraten, maar daar heeft Wibra geen last van, zegt Duijsens. Wibra zit namelijk vaak in de buurt van een supermarkt, of in wat hij noemt boodschappenstripjes, waar een goedkopere supermarkt, een Kruidvat en bijvoorbeeld een Bruna zitten, zegt hij. "Dat is de ideale plek, waar wij het heel goed doen. De meeste mensen gaan voor hun boodschappen nog steeds naar een fysieke winkel."
De groei betekent wel dat Wibra flink moet investeren. Het ombouwen van winkels en openen van een nieuwe kost zo'n twee ton per winkel, aldus Duijsens die daar mogelijk geld voor wil lenen bij banken.
Winst stijgt minder dan de omzet
Wibra boekte over 2023 een omzetstijging van ruim 13 procent tot 193,8 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening die onlangs bij de Kamer van Koophandel werd gedeponeerd. Ondanks de hogere omzet, nam de nettowinst met maar 6 procent toe, tot bijna 7 miljoen euro.
De brutomarge van Wibra groeide wel, maar de overige kosten, zoals de kosten van personeel en afschrijvingen, stegen meer.
De aandeelhouders, Duijsens, de twee andere directeuren en Ron Wierdsma, kregen met zijn vieren een winstuitkering van in totaal 12,1 miljoen euro.