Niet de enige met sleutel

Rechter zet streep door ontslag bij koffiebar na verdwijning 47 euro

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Yasin Baturhan ErginRechter zet streep door ontslag bij koffiebar na verdwijning 47 euro
RTL

Het ontslag op staande voet van een 26-jarige bedrijfsleider van een horecazaak is teruggedraaid. Er is onvoldoende bewijs dat hij 47 euro uit de kluis van de zaak heeft gejat. Ook kan hem niet aangewreven worden dat er een bedrag van ruim 4000 euro aan opbrengst is zoekgeraakt.

Om met dat laatste te beginnen. Het gaat om het afstorten van geld uit de kassa. Dat gebeurt door het kasgeld in een envelop (met het bedrag erop geschreven) op het kantoor van de directeur te leggen. Alleen de directeur en de bedrijfsleider hadden de sleutel van het kantoor. 

47 euro kwijt

Volgens het bedrijf - dat behalve koffie ook milkshakes en desserts verkoopt - is de bedrijfsleider verantwoordelijk voor het verdwijnen van 4080,51 euro. Volgens het kassasysteem was er voor 6886,09 afgerekend in de periode van februari tot en met april van dit jaar. Daarvan belandde uiteindelijk slechts 2805,58 euro op het kantoor van de directeur.

De schuld van de bedrijfsleider, oordeelde het bedrijf. In combinatie met de diefstal van 47 euro uit de kluis en het feit dat hij niet dagelijks de inhoud van de kassa telde, vond de directeur dat genoeg reden om hem op staande voet te ontslaan. Dat gebeurde op 7 mei van dit jaar.

Man krijgt 210.400 euro mee na onterecht ontslag om meenemen worsten
Lees ook

Man krijgt 210.400 euro mee na onterecht ontslag om meenemen worsten

Vooral de ontbrekende 47 euro uit de kluis was doorslaggevend voor het bedrijf, omdat de man als enige een sleutel van de kluis had. Er was ooit wel een tweede sleutel, maar die was al ruim twee jaar kwijt. 

En dat is ook direct de reden dat de kantonrechter in Breda het ontslag terugdraait. Het is namelijk niet uit te sluiten dat iemand anders de kwijtgeraakte sleutel heeft en het geld heeft gepakt. En daarmee is de enige aanwijzing dat de bedrijfsleider het geld heeft gepakt, wiebelig geworden. Het bedrijf had ook beter een nieuwe kluis kunnen kopen na het verlies van de tweede sleutel, adviseert de rechter terloops.

Niet genoeg bewijs

Over de onvindbare ruim 4000 euro kasgeld is de rechter ook onverbiddelijk voor het bedrijf. Dat alleen de bedrijfsleider en de directeur een sleutel hadden van het kantoor, is nog geen bewijs dat hij het geld heeft verdonkeremaand. 

De enveloppen met geld werden namelijk ook wel eens onder de deur van het kantoor naar binnen geschoven. Eens in de zoveel tijd bracht de directeur de enveloppen naar de bank. Daarbij controleerde zij alleen niet hoeveel enveloppen er waren, maar alleen of het bedrag erin wel klopte met wat erop geschreven was. 

Ook werd niet gecontroleerd of er wel iedere dag een envelop werd afgestort. "Geen professioneel en voldoende beveiligd proces", vindt de rechter. Daardoor is niet te bewijzen dat het geld is verdwenen op een dag dat de bedrijfsleider werkte. En het kan ook nog zijn dat de directeur zelf een vergissing heeft gemaakt of een envelop heeft verloren. 

Weer aan het werk

De zaak, waarvan de naam niet genoemd wordt in het vonnis, moet de man daarom weer aan het werk laten. En hem alsnog zijn loon betalen over de periode vanaf zijn ontslag tot het einde van zijn baan bij hen. 

Hij verdiende 2580,33 bruto per maand exclusief vakantiegeld. Opgeteld bij achterstallig loon van ruim 800 euro en de wettelijke verhoging van 1500 euro over het achterstallige loon, heeft de man dus nog ongeveer 15.000 euro tegoed. 

Lees meer over
OntslagRechtspraakRechtszaak