Vijf collega's

Man baan kwijt na betasten van billen en optillen van jurkjes

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegMan baan kwijt na betasten van billen en optillen van jurkjes
RTL

Een werknemer van een bedrijf uit de petrochemiebranche is zijn baan kwijt. Zijn werkgever wilde van hem af nadat hij vrouwelijke collega's onzedelijk had betast. De man tilde onder meer de jurken van collega's op. Een andere collega werd in haar schaamstreek aangeraakt.

"Ernstig verwijtbaar handelen", vindt de kantonrechter in Bergen op Zoom. Zijn gedrag heeft de lichamelijke integriteit en waardigheid van collega’s aangetast en zorgt ook voor een onveilige sfeer op de werkvloer. Volgens de man heerste er een losse bedrijfscultuur, waarin grove en harde humor aan de orde van de dag was.

In één nacht

In de nacht van 16 op 17 september 2023 vergreep de man zich. Op wat voor soort gelegenheid dit was, is onduidelijk. In het vonnis wordt hier verder met geen woord over uitgeweid. De advocaat van de man reageerde niet direct op vragen van RTL Z. 

Het bedrijf laat via zijn advocaat weten niet te willen reageren. "Cliënte is uiteraard verheugd dat de kantonrechter deze op dezelfde wijze waardeert als cliënte zelf eerder had gedaan", laat het advocatenkantoor weten. "Voor cliënte is de kwestie afgedaan en zij geeft er de voorkeur aan – ook gelet op de belangen van de slachtoffers – om dit nu verder achter zich te laten."

Opmerkingen directeur naar ondergeschikte over 'mooie jurk' geen reden voor ontslag
Lees ook

Opmerkingen directeur naar ondergeschikte over 'mooie jurk' geen reden voor ontslag

Wel is duidelijk dat het bedrijf niet over één nacht ijs is gegaan. Er is een rapport opgesteld naar wat er is voorgevallen in de bewuste nacht. In dit rapport zijn de verklaringen van negen collega's (zeven vrouwen en twee mannen) opgenomen.

Aan de billen zitten

Een van de vrouwen heeft verklaard dat de man haar van achteren heeft gegrepen. Zij 'voelde dat vingers haar schaamstreek raakten' en dat zij de man zag toen zij zich vervolgens omdraaide. Die zei nog iets als 'sorry'. 

Zij weet zeker dat het de man was, er was verder niemand in de buurt. Haar verhaal wordt bevestigd door een mannelijke collega, die onder ede heeft verklaard dat hij zag hoe de man haar 'achterwerk betastte'. 

Een andere vrouwelijke collega vertelt dat de man haar jurk omhoog trok. Zij was niet de enige vrouw waarbij de man aan kleding trok. Bij weer een andere collega trok hij aan de voorkant van haar bh. 

Daar bleef het niet bij. Bij een andere collega betastte hij - tegen haar wil - haar billen toen zij elkaar een knuffel gaven. En dan wreef hij bij een vijfde vrouwelijke collega over haar neus en tilde ook haar jurk op. 

Verweer: 'Losse bedrijfscultuur'

Al die verklaringen zijn genoeg voor de rechter. De enige die namelijk zegt dat het niet zo is gegaan, is de man zelf. Zijn verweer dat er een 'losse bedrijfscultuur is (...) met grove, harde, zwarte humor over mannen en vrouwen' is 'geen enkele rechtvaardiging' voor wat de man heeft uitgespookt. Als zijn claim over deze bedrijfscultuur al klopt, voegt de rechter nog toe. 

Het arbeidscontract van de man wordt daarom ontbonden. En hij heeft geen recht op een transitievergoeding. Het enige waarin de rechter hem nog tegemoet komt is dat het concurrentiebeding - wat inhoudt dat de man niet bij een concurrent in de sector aan de slag mag - wordt opgeheven. 

Het bedrijf wilde hem hieraan houden, maar heeft onvoldoende aan de rechter uitgelegd waarom. Hij zou over cruciale bedrijfsinformatie beschikken, aldus het bedrijf. Dit onderbouwen heeft het bedrijf niet gedaan. De man kan dus op zoek naar een nieuwe baan in de petrochemie. 

Lees meer over
OntslagArbeidsrecht