88 liter

Monteur laat anderen tanken met tankpas en kan vertrekken

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Monteur laat anderen tanken met tankpas en kan vertrekken
RTL

Een servicemonteur van meubelbedrijf Goossens Wonen & Slapen is terecht op staande voet ontslagen, nadat zijn brandstofpas gebruikt was om de tanks van twee privéauto's vol te tanken. Volgens de monteur had hij hier niets mee te maken, maar de rechter gelooft hem niet.

De man, een jaar of 25 oud, werkte sinds juni 2022 bij het meubelbedrijf, dat 25 vestigingen in Nederland heeft. Hij bezorgde en monteerde meubels bij klanten. Hij verdiende er bijna 2900 euro per maand mee, exclusief toeslagen. De man had een tankpas van de baas.

Op 10 januari 2024 werd hij op staande voet ontslagen. Volgens zijn werkgever had hij een dag eerder misbruik gemaakt van zijn tankpas. Hij was met zijn bedrijfsbus naar een tankstation gereden, waar hij de pas door de lezer had gehaald en zijn personeelsnummer en pincode had ingevuld. Hij had echter niet zelf getankt. 

Tipgever belt bedrijf

Dat werd wel gedaan door een blauwe en een zwarte BMW, in totaal 88 liter (voor 166,80 euro) bleek uit camerabeelden. Zoveel brandstof paste sowieso niet in de bedrijfsbus. Ook was er een getuige, de eigenaresse van de onbemande tanklocatie, die het meubelbedrijf tipte.

De man moest op het matje komen. Hij stelde dat de tankpas het niet deed, iets wat al vaker was gebeurd. Na de 'leesfout' zou hij weer naar kantoor zijn gereden. Hij was naar eigen zeggen 'niet betrokken' bij het tanken van de BMW's. 

Er was ook geen contact tussen de monteur en de bestuurders van de auto's, aldus de camerabeelden. Volgens de man waren er vaker 'leesproblemen' met de tankpas. Reden voor hem om zijn ontslag aan te vechten bij de rechter.

Vrouw tankt met bedrijfspas, man ontslagen
Lees ook

Vrouw tankt met bedrijfspas, man ontslagen

Volgens de rechter moet de man wel betrokken zijn bij de zaak. Volgens de operationeel manager van het tankstation wordt namelijk pas gevraagd om een pincode als de tankpas herkend is. Van een 'leesfout' kan dus geen sprake zijn.

Ook is op camerabeelden te zien dat de bestuurders van de BMW's lijken te wachten tot de servicemonteur wegrijdt, dat terwijl ze ook bij een andere tank kunnen tanken. Ook valt op dat de bestuurder van de zwarte BMW niet naar een betaalautomaat gaat als hij aan de beurt is, maar meteen gaat tanken. 

Als hij klaar is, hangt hij de slang niet terug in de houder, maar legt deze op een meubel naast de pomp. De bestuurder van de blauwe BMW spreekt hem daar niet op aan, maar parkeert zijn auto op dezelfde plek, pakt de slang en tankt zijn wagen vol. Ook deze bestuurder doet geen enkele moeite om eerst naar de betaalterminal te lopen.

Opzet

Volgens de rechter blijkt uit de camerabeelden duidelijk 'dat er sprake moet zijn geweest van een opzetje van de servicemonteur met de bestuurders van de BMW’s'. Dat het maar om 88 liter gaat, doet er niet toe en dat de man kostwinner is in een jong gezin, maakt ook niet uit.

Bovendien blijkt uit verder onderzoek dat het bedrijf verrichtte na het ontslag, dat de man op eerste kerstdag 2023 al drie jerrycans met diesel vulde. Naar eigen zeggen omdat hij de dag daarna met een collega naar Groningen moest en er zeker van wilde zijn dat hij dan genoeg diesel had, als zijn tankpas weer zou weigeren.

De ontslagen monteur moet Goossens Wonen en Slapen een schadevergoeding van 6000 euro betalen, onder meer omdat het bedrijf opeens een servicemonteur minder had. Ook moet hij de proceskosten van het bedrijf betalen.

Overigens heeft de servicemonteur sinds mei weer een andere baan.

Lees meer over
OntslagRechtRechtspraak