Vrouw tankt met bedrijfspas, man ontslagen
Een projectmanager van een Zuid-Hollands brandpreventiebedrijf is op staande voet ontslagen, omdat zijn vrouw voor 50 euro tankte met de bedrijfspas van zijn werk. De kantonrechter was niet gevoelig voor zijn verweer.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
Tankpas
De man werkte sinds mei voor het brandpreventiebedrijf, dat hem de beschikking had gegeven over een Renault Megane en een daaraan verbonden tankpas van de zaak.
Op vrijdag 17 juni meldde de werknemer zich ziek als gevolg van een enkelblessure, waardoor hij niet meer met de auto naar het werk kon. De daaropvolgende woensdag ging de man weer aan de slag, en kon hij ook zelf weer autorijden.
Ontslag
Een week later ontdekte de werkgever dat er een dag vóórdat de man weer aan het werk was gegaan, voor 50 euro met zijn bedrijfspas was getankt. Onderzoek van camerabeelden van het tankstation wees uit dat de tankpas was gebruikt door een vrouw in een Volkswagen Golf.
Toen de werknemer om een verklaring werd gevraagd, kon hij aanvankelijk geen antwoord geven. Zijn werkgever ontsloeg hem vervolgens op staande voet wegens diefstal van bedrijfseigendommen en een verstoorde arbeidsverhouding.
Naar werk brengen
De projectmanager pikte dat echter niet, en stapte naar de rechter. Volgens de man had zijn vrouw inderdaad voor een klein bedrag getankt met haar privéwagen, omdat zij hem de dagen erna naar het werk zou brengen. Zij mocht niet rijden met de auto van de zaak.
Een dag later bleek de man echter zelf weer te kunnen rijden, waardoor zijn vrouw hem niet hoefde te brengen. Volgens de man had hij zijn werkgever van de tankbeurt op de hoogte willen stellen, maar was hij dit vergeten.
Eis 52.000 euro
Voor de rechtbank eiste de man zijn baan terug, of ontslagvergoedingen van in totaal zo'n 52.000 euro. Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter echter weinig van de verklaringen van de man gelooft.
De kantonrechter constateert in de eerste plaats dat het de man simpelweg niet was toegestaan om met de bedrijfspas een tankbeurt van zijn privéauto te laten afrekenen, ook niet als hij daarmee naar zijn werk zou worden gebracht.
Geen ontslagvergoedingen
"Niet valt in te zien waarom de werknemer, indien hij daadwerkelijk met de privéauto zou zijn gebracht door zijn echtgenote, de brandstof niet zelf had kunnen voorschieten en dit vervolgens eventueel had gedeclareerd bij zijn werkgever."
De kantonrechter geeft daarom groen licht voor het ontslag op staande voet. Dat betekent dat de projectmanager zijn baan niet terug krijgt, en ook geen recht heeft op achterstallig salaris of ontslagvergoedingen.