Vrouw die tijdens ziekte tankte op kosten van de zaak onterecht ontslagen
Een keukenzaak uit Noord-Holland moet een ontslagen werknemer nog maanden aan achterstallig loon betalen. De vrouw had getankt met de tankpas van de zaak terwijl ze ziek thuis zat en werd daarom ontslagen. Onterecht, oordeelt de rechter.
De vrouw was iets meer dan anderhalf jaar in dienst als verkoper bij het keukenbedrijf. In de zomer van vorig jaar kwam ze ziek thuis te zitten. Toch gebruikte zij in de periode van eind augustus tot begin december nog zes keer de tankpas van de zaak. Ze tankte telkens voor bedragen van 50 tot 60 euro.
Ontslag op staande voet
Haar werkgever had niets door, totdat zijn boekhouder hem erop attendeerde. Dat gebeurde op 7 december 2022. Een dag later werd de vrouw op staande voet ontslagen. "De tankcard is aan haar ter beschikking gesteld om te tanken voor woon-werkverkeer. Nu zij niet meer werkt en er dus ook geen sprake meer is van woon-werkverkeer, is het niet toegestaan om de card te gebruiken", staat in haar ontslagbrief.
De vrouw was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Ze eiste dat het ontslag ongedaan gemaakt zou worden en dat zij haar loon doorbetaald zou krijgen. Volgens haar mocht ze de tankpas ook privé gebruiken en is haar nooit verteld dat dit niet zou mogen.
Geen afspraken over
De rechter geeft haar gelijk, omdat inderdaad nergens in het arbeidscontract staat dat ze de pas niet voor privéritten mag gebruiken. Ook is haar niet verteld dat zij de pas niet mocht gebruiken zolang ze ziek was.
Wel was afgesproken dat ze maximaal één keer in de week voor maximaal 60 euro met de pas mocht tanken. Door die afspraak heeft het bedrijf volgens de kantonrechter in Alkmaar 'enig privégebruik' ook toegestaan.
Het ontslag op staande voet is niet terecht, oordeelt de rechter. Dat de vrouw tijdens haar ziekteperiode vooral ritjes maakte voor een medische behandeling, werkt ook in haar voordeel. Dat deed ze namelijk ook om weer aan het werk te kunnen gaan.
Achterstallig loon
Omdat het ontslag op staande voet is teruggedraaid, heeft de vrouw nog recht op achterstallig loon sinds het ontslag. Dat komt neer op ruim 12.000 euro bruto, plus nog eens een verhoging van 20 procent. Dat bedrag kan nog oplopen, want het bedrijf moet haar loon blijven doorbetalen totdat zij op een geldige manier is ontslagen.