Onterecht ontslag na aangifte van aanranding door directeur
Een medewerker van een groothandel in bloemenzaden is onterecht op staande voet ontslagen, nadat ze aangifte deed van aanranding door de directeur. Het bedrijf moet haar salaris blijven betalen tot eind oktober, de datum dat haar contract sowieso afliep. Ook heeft ze recht op achterstallig salaris.
De vrouw werkte sinds januari 2024 dertig uur per week voor het bedrijf in de Bollenstreek als administratief medewerker en medewerker op de zaadverpakkingsafdeling. Ze verdiende er 2080 euro bruto per maand.
In maart meldde ze zich ziek. Een dag later deed ze aangifte bij de politie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het ging volgens haar om aanranding door de directeur tijdens werktijd. Dit zou twee keer gebeurd zijn, in januari en in februari.
Ziekmelding
Op 17 mei moest ze naar de arbodienst vanwege haar ziekmelding. Ze werd volledig ongeschikt bevonden om te werken. De arboarts bepaalde dat er op zijn vroegst medio juni gesprekken tussen de vrouw en de werkgever konden beginnen over de werkgelelateerde problemen.
Gezien de situatie werd met klem geadviseerd een mediator aan te laten schuiven bij deze gesprekken. Een dag later kreeg de directeur een telefoontje van de recherche van politie Haaglanden. Hij hoorde dat de vrouw aangifte tegen hem had gedaan en dat hij moest langskomen voor een verhoor.
Op maandag schreef de directeur een mail aan de vrouw: "Tot mijn grote schrik en ook ontsteltenis ben ik zaterdag gebeld door de politie, die mij vertelde dat jij aangifte zou hebben gedaan van ongewenst gedrag. Ik weet niet waar dit over gaat, wanneer en wat er zou zijn gebeurd. Er is namelijk nooit iets anders voorgevallen dan dat jij niet zo goed functioneerde en je hart bij mij hebt gelucht ook over jouw privésituatie."
Directeur eist uitleg
De directeur mailde boos te zijn. "Ik nodig je uit om mij morgen uitleg te komen geven waar dit over gaat, of je dit gedaan hebt en wat je hebt gezegd en ook waarom. Voor nu ontsla ik je voorwaardelijk. Krijg ik geen goede of correcte uitleg, die ik kan begrijpen en of die samenhangt met je ziekte dan geldt het ontslag als definitief."
De vrouw liet hem weten dat ze niet naar het gesprek kwam, waarna ze op staande voet werd ontslagen.
Oordeel rechter
De rechter oordeelt niet over de vraag of de aangifte vals of terecht was. Maar de vrouw is niet verplicht om verantwoording af te leggen over haar aangifte, aldus de rechter.
Dat de directeur zich persoonlijk aangevallen voelt, omdat er volgens hem niets gebeurd is, vindt de rechter 'invoelbaar'. Maar dat betekent niet dat hij als leidinggevende namens het bedrijf een toelichting kan eisen. Daarom is er ook geen reden voor ontslag op staande voet.
Het bedrijf moet de vrouw dus in dienst houden tot het einde van haar dienstverband, dat eind oktober sowieso afloopt. In de tussentijd hoeft ze niet te werken.