'Winst Trump is risico voor financiële stabiliteit van Nederland'
De dalende inflatie en bescheiden economische groei zorgen voor financiële stabiliteit in Nederland, zegt de Nederlandsche Bank (DNB). Maar risico's zijn nooit ver weg. Zo zou winst voor Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen relatief slecht nieuws zijn voor Nederland.
De financiële sector staat er goed voor in Nederland, zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen in reactie op het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit, een rapport waarin de bank een beeld schetst van de financiële stabiliteit in Nederland.
De winstgevendheid van de Nederlandse banken is de afgelopen jaren gestegen en het aantal faillissementen van bedrijven ligt nog altijd onder het niveau van voor de coronapandemie, constateert de bank. Ook verzekeraars en pensioenfondsen zijn financieel gezond.
Risico's nooit ver weg
Toch zijn de risico's nooit ver weg, zegt Sleijpen tegen RTL Z. Hij noemt het conflict in het Midden-Oosten, de oorlog in Oekraïne, maar ook de naderende verkiezingen in de VS die op 5 november plaatsvinden.
Kiest de nieuwe president een protectionistisch handelsbeleid, met stikte regels en importtarieven, dan is dat voor een handelsland als Nederland 'slecht nieuws', zegt de directeur.
"Wat voor Nederland als open economie echt heel slecht zou zijn, zijn handelsoorlogen. Dus wanneer een Amerikaanse regering of een Chinese regering importheffingen gaat opleggen, en dat vervolgens ook vanuit Europa een soort haasje over wordt, heeft dat een negatieve invloed op de wereldhandelsgroei", zegt de directeur.
'Geen stemadvies'
Bij nieuweling Kamala Harris zijn die risico's er, maar wordt Trump herkozen, dan is dat risico voor Nederland groter. "Ik ga geen stemadvies geven, want de risico's zijn er zowel bij de democraten als republikeinen."
Geopolitieke spanningen zijn volgens DNB het grootste risico voor de financiële sector in Nederland en die spanningen zijn de laatste maanden toegenomen. Het uit zich er bijvoorbeeld in dat Nederlanders meer sparen en er minder vertrouwen is in de economie, ook al daalt de inflatie en groeien de inkomens. Voor de economie is het beter als geld rolt, aldus Sleijpen.
Cyberdreiging tussen staten
Door de wereldwijde conflicten groeit ook het aantal cyberaanvallen tussen landen. "Waar we het tot voor kort vooral hadden over criminelen, hebben we het steeds meer over die statelijke actoren. Denk aan de hack bij de nationale politie onlangs. Gelukkig ervaart de Nederlandse burger en het bedrijfsleven dat nog niet gelijk, maar wij zien wel dat het steeds vaker gebeurt", zegt Sleijpen.
Daarom dringt DNB er als toezichthouder op aan dat financiële instellingen zich goed voorbereiden op een cyberaanval. "Gelukkig is dat bij alle instellingen wel het geval. Ze moeten een plan B hebben en de scenario's ook goed oefenen, onder meer op het gebied van communicatie."
Een cyberaanval bij één bank kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen, ook bij andere banken, massaal hun geld weghalen en de bank in grotere problemen komt.