Sterk vermoeden dat Rusland achter politiehack zit
Er is een sterk vermoeden dat Rusland achter de hack van de Nederlandse politie zit. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Bij die hack werden persoonsgegevens buitgemaakt van tienduizenden politiemedewerkers.
Justitieminister Van Weel schreef gisteravond dat de AIVD en MIVD 'het zeer waarschijnlijk' vinden dat een ander land achter de recente grote politiehack zit. De politie heeft inmiddels beveiligingsmaatregelen getroffen nadat ze hiervan op de hoogte was gesteld, aldus de minister.
Privégegevens
Vorige week werd bekend dat contactgegevens van alle tienduizenden politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een computerinbraak bij de politie. Van Weel schrijft dat het lijkt te gaan om de zogeheten global address list, met daarin visitekaartjes met namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Soms staan er ook privégegevens in.
Eerder vandaag zei de minister tijdens een Kamerdebat al dat er ook e-mailadressen van een aantal partners van de politie zijn buitgemaakt. Het kan gaan om advocaten en officieren van justitie. De betrokken partners zijn ook ingelicht, schrijft Van Weel. Dit wordt nog verder onderzocht.
Zie hieronder de toelichting van minister Van Weel:
De diensten waarschuwen in hun jaarverslagen al langer voor de toename van cyberaanvallen waarvoor een ander land verantwoordelijk is. Landen als Rusland, Iran of China worden in dat verband al jaren genoemd.
'Agenten opgeroepen tot waakzaamheid'
De minister zegt dat hij en de politie de hack uiterst serieus nemen. De politie doet volgens hem alles om in samenwerking met nationale partners de medewerkers "te beschermen en verdere schade te voorkomen." De korpschef heeft woensdag alle medewerkers op de hoogte gesteld en opgeroepen tot waakzaamheid, aldus Van Weel. Betrokkenen kunnen met hun zorgen en vragen terecht bij een speciaal opgezet meldpunt of bij hun leidinggevende.
"Ik heb de afgelopen dagen veel collega's gesproken die met vragen zaten en zich zorgen maakten", meldt korpschef Janny Knol. Over de beveiligingsmaatregelen die zijn genomen naar aanleiding van de aanval, kan de politie niets loslaten "om de daders niet wijzer te maken en verder onderzoek niet te schaden."
'Permanente cyberstrijd'
"Nederland, het Westen is al jaren in een permanente cyberstrijd met Rusland. Of het nu gaat om politieke of economische informatie, Nederland is als NAVO-bondgenoot, EU-lid, steunpilaar van Oekraïne, hartstikke interessant", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.
"En andersom ook: Nederlandse diensten voeren ook cyber-operaties uit in Rusland. Voor zover bekend onderneemt Nederland nu geen stappen tegen Rusland. Het onderzoek is nog bezig. Dan staat het kabinet voor de keuze of ze ermee naar buiten treden. Dat is een enkele keer gebeurd toen Russische spionnen fysiek in Den Haag werden betrapt, maar meestal houden geheime diensten zoveel mogelijk informatie geheim."