Wet betaalbare huur

DNB-baas Knot adviseert terugdraaien strenge verhuurregels

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPDNB-baas Knot adviseert terugdraaien strenge verhuurregels
RTL

De nieuwe verhuurregels pakken volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), dramatisch uit voor het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector. Ook ziet Knot grote prijsstijgingen door de Wet betaalbare huur. Hij adviseert de politiek om opnieuw naar de wet te kijken.

"Ik wil niet een politiek oordeel vellen over een wet die uiteindelijk ook door het parlement is aangenomen. Maar ik kijk wel naar de consequenties", zei Knot tegen persbureau ANP bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington. 

Volgens Knot ligt het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector dit kwartaal 38 procent lager dan een jaar terug. 

Aanbod verminderd

Knot lijkt hierbij te refereren aan recente cijfers van woningverhuurwebsite Pararius. Die rapporteerde vorige week dat het aanbod op de website in het derde kwartaal van dit jaar met een vergelijkbaar percentage was afgenomen.

Op 1 juli trad de Wet betaalbare huur in werking, waardoor de huur van veel huurwoningen in de vrije sector omlaag moest met gemiddeld 140 euro per maand. 

Voor sommige woningverhuurders, met name particulieren en kleine ondernemers, is het nu minder rendabel om hun bezit te verhuren. En daarom besluit een deel om de woningen te verkopen zodra de huurder vertrekt. Dit wordt uitponden genoemd.

DNB-president Klaas Knot© ANP
DNB-president Klaas Knot

Volgens Knot is de nieuwe wet niet de enige oorzaak voor de problemen bij verhuurders. "Die hebben naast de Wet betaalbare huur natuurlijk ook te maken met de strengere regels in box 3 en de opkoopbescherming."

Grote beleggers houden hun huurwoningen vooralsnog wel aan, maar dreigen zich bij nieuwbouwprojecten minder te richten op de voor de doorstroming broodnodige middenhuurwoningen. Volgens Knot zijn die woningen juist erg gewild bij jongeren en lagere inkomens, mensen die sowieso al heel lastig een huis kunnen vinden.

Terugdraaien

"Als je deze dingen op een rij zet, dan is het moeilijk om tot een positief oordeel over deze wet te komen", concludeert Knot. Volgens hem is een deel van de schade inmiddels al aangericht. "Maar ja, je kent het gezegde, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

DNB is niet de enige instantie die waarschuwde voor de gevolgen van de Wet betaalbare huur. Eerder stelde ook de Raad van State al dat de stapeling van regels voor verhuurders ervoor zorgt dat het rendement op huurwoningen te sterk afneemt, met uitponden tot gevolg.

De waarschuwing van Knot staat in contrast met de visie die verantwoordelijk minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) deze week deelde in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarin schreef ze dat de afname van het aantal huurwoningen in de vrije sector in de eerste helft van het jaar in de pas loopt met de verwachtingen van het ministerie en zelfs relatief laag uitvalt.

Overgangseffect

Ook denkt Keijzer dat er sprake is van een overgangseffect en verhuurders vooral in de eerste jaren na inwerkingtreding van de wet. de huurhuizen zullen willen verkopen. Niet alleen de nieuwe huurwet maar ook de hogere rente, de verhoogde belastingen en andere nieuwe wetgeving speelt hierbij een rol, schreef ze.

Lees meer over
Klaas KnotDNBPararius HuurwoningenWoningmarktHuurwoning