Financiële klap voor noodlijdend Ebusco: bestelde bussen mogen geschrapt
Qbuzz mag een order van 45 elektrische bussen bij Ebusco annuleren. De bussen zijn al gemaakt en de meeste zijn klaar om geleverd te worden, maar Qbuzz ziet toch van de order af. Ebusco uit Deurne, dat in financieel zwaar weer verkeert, is namelijk te laat met het leveren van de voertuigen.
De rechtbank in Utrecht besloot vandaag dat de bestelling geschrapt mag worden. Het besluit is het gevolg van een kort geding aangespannen door bussenbouwer Ebusco. Het bedrijf wilde dat Qbuzz toch zou betalen.
De uitspraak is opnieuw een grote tegenslag voor Ebusco. Het bedrijf heeft last van productieproblemen, waardoor de verliezen dit jaar zo sterk zijn opgelopen dat analisten vrezen voor het voortbestaan. Het verlies van de order van Qbuzz legt volgens Ebusco flinke druk op de financiën.
Leveringsproblemen
Qbuzz zou de bussen eigenlijk in maart al geleverd krijgen. Maar door problemen vooral in de toeleveringsketen lukt het Ebusco niet om ze op tijd af te bouwen. Fabrikanten van onderdelen zijn in coronatijd, toen er amper bussen werden besteld, andere dingen gaan maken en Ebusco heeft daar nog altijd last van.
Faillissement?
Door de vertraging heeft de busmaatschappij recht op drie miljoen euro aan schadevergoeding. Om dat geld op te eisen liet Qbuzz vorige week beslag leggen op rekeningen van Ebusco. Daardoor is Ebusco bang dat het de salarissen van het personeel niet meer kan betalen. De advocaten van Qbuzz waarschuwden zelfs dat ze Ebusco failliet kunnen laten gaan.
Geld verdienen met elektrische bussen is lastig, vertelt professor Maarten Steinbuch, expert op het gebied van elektrisch rijden en werkzaam bij de TU Eindhoven. "Marges op elektrische bussen zijn klein. Er worden er maar paar duizend per jaar geproduceerd en je kunt fabricage niet automatiseren. Je moet dus een groot Europees afzetgebied hebben om de fabriek aan het werk te houden."
En dat is op dit moment een probleem. Want het zijn niet alleen de 59 bussen die Qbuzz niet meer wil. Eerder zegde ook een andere Nederlandse busmaatschappij, Keolis, een grote order af. Uit Zweden kwam hetzelfde bericht. Het betekent voor Ebusco dat meer dan honderd bussen niet meer gebouwd hoeven te worden. Met alle financiële gevolgen van dien.
Miljoenen euro's ophalen
Of het tot een faillissement komt ligt aan de geldschieters. Ebusco hoopt donderdag, in een speciaal ingelaste aandeelhoudersvergadering, tientallen miljoenen euro’s binnen te halen, met een nieuwe claimemissie. Het is de vraag of ze nog heil zien in Ebusco, als zo veel klanten het laten afweten.
Het aandeel van de elektrische bussenbouwer is dit jaar in een vrije val beland. Alleen dit jaar al verloor het 90 procent van zijn waarde. Was het aandeel van de ooit veelbelovende startup bijna 30 euro waard. Inmiddels is daar nog geen vijftig eurocent van over.
'Reiziger niet de dupe'
Een eventueel faillissement levert geen problemen op voor reizigers, verwacht Erik Verheggen. De hoofdredacteur van vakwebsite Mobiliteit.nl denkt dat busmaatschappijen bij een tekort aan elektrische bussen kunnen overstappen op dieselbussen.
Ook trekt hij de parallel met de Belgische bussenbouwer Van Hool, die eerder dit jaar failliet ging. "Van Hool heeft laten zien dat vervoerders heel snel in China aan een alternatief kunnen komen. Onderhoud van het bestaande wagenpark kan wel een probleem worden als er geen reserve-onderdelen meer komen vanuit Ebusco."
Ebusco is de nummer twee in Nederland als het om elektrische bussen gaat. Er rijden 321 elektrische bussen van het bedrijf rond. Alleen het eveneens Nederlandse VDL heeft met 789 bussen een groter marktaandeel. Het Chinese BYD (267) en Zweedse Volvo (134) volgen.