Temu onder de loep: Brussel start onderzoek naar illegale praktijken
De Europese Commissie onderzoekt of de Chinese webwinkel Temu zich wel houdt aan de Europese regels. Brussel wil weten of Temu genoeg doet om te voorkomen dat er illegale producten worden verkocht via het platform. Daarnaast kijkt het naar het 'mogelijk verslavende karakter' van de app.
Eerder werd al duidelijk dat Chinese retailers als Temu en Shein bij Brussel in het vizier waren. Nu is er dus een formeel onderzoek van de Europese Commissie.
Temu wordt al langer beschuldigd van het leveren van onveilige producten die niet aan de Europese standaarden voldoen. En er zijn zorgen over de privacy van Temu-gebruikers, omdat de app toegang vraagt tot opvallend veel persoonsgegevens.
Illegale producten en verslavende werking
De Europese Commissie wil duidelijkheid over vier zaken. Het wil kijken of Temu genoeg doet om te voorkomen dat er illegale producten worden verkocht via het platform.
Daarnaast kijkt het naar de 'spelachtige beloningsprogramma's' die mogelijk verslavend werken en of Temu duidelijk genoeg is over hoe het aanbevelingssysteem werkt.
Zoek- en koopgedrag
Dat systeem zorgt ervoor dat mensen gepersonaliseerde aanbevelingen krijgen op basis van hun zoek- en koopgedrag op het platform. Gebruikers moeten ook de mogelijkheid hebben om het platform te gebruiken zonder die persoonlijke profilering is.
Als laatste moeten onderzoekers toegang hebben tot openbaar toegankelijke gegevens.
De Commissie gaat nu bewijsmateriaal verzamelen. Bijvoorbeeld door informatie bij Temu zelf op te vragen, interviews met betrokkenen te houden en de werking van het platform te bestuderen. Dan moet duidelijk worden of Temu de regels overtreedt van de Europese digitaledienstenverordening (DSA). Omdat Temu zegt dat het 92 miljoen gebruikers heeft, vallen ze onder de controle van de Europese Commissie.
Temu riskeert een boete die op kan lopen tot 6 procent van de wereldwijde jaaromzet als de conclusie van het onderzoek is dat Temu de regels heeft geschonden.