Champions League en Eredivisie

Hoge ticketprijzen bij Feyenoord: 'Maandsalaris voor een gezin'

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP.Hoge ticketprijzen bij Feyenoord: 'Maandsalaris voor een gezin'
RTL

Feyenoord neemt het vanavond in de Champions League (CL) op tegen RB Salzburg. De Kuip is uitverkocht. Maar sommige fans moesten diep in de buidel tasten voor een kaartje. Feyenoord zit qua prijzen zelfs in de top-3 van Europa, blijkt uit Spaans onderzoek. "Zolang het makkelijk uitverkocht raakt, kan Feyenoord de prijs nog verder opschroeven."

Feyenoord, dat is de club van het volk. De wijk Feijenoord behoort tot de armste wijken van de stad. Maar wie de voetbalclub van Rotterdam-Zuid wil zien spelen, moet lappen.

In eerste instantie konden fans voor de eerste vier Europese thuisduels alleen een passe-partout kopen, een kaart voor alle wedstrijden. Die prijzen liepen op tot 427 euro. 

Kaartje bij middenstip kost 95 euro

Alleen de kaarten die over waren en kaarten van pashouders die vanavond niet kunnen (Ticket Exchange), werden los verkocht. Wie Feyenoord vanavond tegen Salzburg wil zien spelen en nog een kaartje wil, moet 81 euro neerleggen (ter hoogte van de cornervlag) tot wel 95 euro (middenstip). 

Een avondje voetbal met het hele gezin, kost bij een passe-partout een maandsalaris, zegt Carli Klijn, woordvoerder van supportersvereniging De Feijenoorder. De officiële onafhankelijke supportersvereniging krijgt veel telefoontjes over de hoge prijzen.

Knappe zege Feyenoord in Champions League: Benfica met 1-3 verslagen
Lees ook

Knappe zege Feyenoord in Champions League: Benfica met 1-3 verslagen

"Onze supportersraad praat regelmatig met het Feyenoord-bestuur over beleidsthema's. We kaarten dan ook de ticketprijzen aan. Vragen hen bijvoorbeeld hoe die prijzen zijn opgebouwd. Waarom je een seizoenskaart niet in termijnen kan betalen. Mogelijk komt die gespreide betaling er nog, maar pas volgend jaar. Dat is mosterd na de maaltijd voor fans die het nu niet kunnen betalen", zegt Klijn.

"Ze kunnen het niet meer betalen'

Hij kent fans die al jaren gaan, maar het dit seizoen niet meer kunnen betalen. "Vrienden van mij die waren er bij Europese wedstrijden altijd bij. Maar dat is voor hun dit jaar simpelweg niet te doen."

Feyenoord is één van de duurste clubs om een wedstrijd in de Champions League te bezoeken, bleek dit najaar uit onderzoek van het Spaanse Relevo. De Rotterdamse club heeft alleen Celtic FC en Aston Villa nog voor zich.

Jur van de Graaf, docent bedrijfseconomie bij de opleiding Leisure & Events Management van Breda University of Applied Sciences (BUAS), geeft les over de prijsmechanismes bij sportevenementen.

Staanplaats goedkoper

Het onderzoek van Relovo moet je wel nuanceren, zegt hij. "Zo heb je in sommige landen staanplaatsen, dan betaal je minder. Of er zijn stoelen op de derde ring, ver van het veld. Dat soort plekken hebben we in Nederland niet. Idealiter vergelijk je in zo'n onderzoek gelijkwaardige stoelen, maar dat is niet te doen, want ieder stadion is anders."

Feyenoord zelf stelt dat Relovo bij het onderzoek niet heeft gekeken naar het spelniveau van de tegenstander. "Feyenoord kreeg met Bayer Leverkusen de Duitse landskampioen op bezoek en dus ook een van onze aangemerkte A-categorie tegenstanders," zegt een woordvoerder.

Ticketprijzen voor die wedstrijd kun je volgens de club niet vergelijken met die van een club die een minder interessante tegenstander trof.

Kortingen voor gezinsvakken

"In het onderzoek lijkt ook alleen gekeken te zijn naar de prijzen van losse kaarten, waardoor kortingen voor gezinsvakken ook niet zijn meegenomen. Deze zitten namelijk verwerkt in de passe-partout verkoop," aldus de club.

De vraag is hoe ver de prijzen nog zullen stijgen. Zolang het makkelijk uitverkocht raakt, kan Feyenoord de prijs van de losse tickets nog verder opschroeven, denkt Van de Graaf. "Maar de vraag is wel wat het effect op middellange termijn is."

Liverpool nu club voor toeristen

Hij noemt Liverpool, waarvan de supportersschare vergelijkbaar was met die van Feyenoord. Ook een havenstad, een volksclub en bloedfanatieke fans. 

"Het stadion stond bekend als het meest sfeervolle stadion in Engeland. Maar het stadion werd uitgebreid en steeds meer kaarten gingen voor hoge prijzen in de losse verkoop. Die werden onder meer gekocht door toeristen. Die hebben geld, maar het zijn niet de sfeermakers. Dus nu valt het stadion soms stil."

Kaarten uitduels

Om voetbal toegankelijk te houden, introduceerde de Europese voetbalbond UEFA dit seizoen maximumprijzen voor uitsupporters in Europese wedstrijden. In de Champions League is dit 60 euro, in de Europa League 40 euro en in de Conference League ligt de limiet op 20 euro. Volgend seizoen dalen de prijzen verder.

Voetbalfans zijn trouw, aldus Van de Graaf. Meer dan negentig procent verlengt jaarlijks de seizoenskaart. Vergeleken met losse kaarten, zijn die seizoenskaarten ook niet duur. 

De goedkoopste seizoenskaart kostte bij Feyenoord dit jaar ongeveer 330 euro. Omgerekend is dat nog geen twee tientjes per wedstrijd. Niet iedereen wil echter een seizoenskaart, bijvoorbeeld omdat ze in het weekend werken.

81 euro voor Feyenoord-Utrecht

Voor losse kaartjes betaal je veel meer. Een los kaartje voor een zitplek in de buurt van de cornervlag kost 81 euro als Feyenoord tegen Utrecht speelt. Bij landskampioen PSV betaal je voor vergelijkbare wedstrijden en plekken ongeveer twee tientjes minder.

Wedstrijden tegen minder hoog geklasseerde tegenstanders zijn bij Feyenoord goedkoper dan de toppers. Zo kost een ticket tegen degradatiekandidaat Almere 48,50 euro. Dan zit je op de eerste ring achter de goal. Bij Ajax betaal je voor een vergelijkbare wedstrijd (Ajax-RKC) voor vergelijkbare stoelen 32 euro.

Belangrijk is dat de voetbalfans snappen waarom de prijzen omhoog gaan, zegt de BUAS-docent. "Denk aan de BTW-verhoging die eraan komt. Dat is niet leuk, maar een prijsverhoging door zo'n externe factor wordt wel geaccepteerd. Belangrijk is dat de fans het eerlijk vinden."

Feyenoordspelers vieren de winst tegen Benfica.© ANP
Feyenoordspelers vieren de winst tegen Benfica.

35.000 mensen in de rij

Toen Feyenoord de losse tickets voor de Champions League in de verkoop bracht, stonden 35.000 mensen in de digitale wachtrij, ondanks de hoge kosten. 

"Mensen die losse kaarten kopen, gaan vaak maar een paar keer per jaar naar een wedstrijd. Dan kun je er voor sparen. En fans die wel geld hebben, kunnen ook best echte fans zijn. Dat je geld hebt, betekent niet dat je minder van de club houdt. Al is het wel vervelend voor de fans met lage lonen die het geld echt niet hebben," zegt Van de Graaf.

Voor 15 euro per maand, kijk je de wedstrijden live op tv. En dan zie je het vaak nog beter ook. Toch is dat volgens de docent geen goed alternatief voor de fans die een kaartje in het stadion niet meer kunnen betalen. "Je gaat niet alleen naar het stadion vanwege het voetbal. Je gaat vanwege de sfeer en om zelf onderdeel te zijn van de club. Stadionbezoek heeft ook een sociale reden."

Lees meer over
FIFAKNVBUEFAFeyenoordVoetbalChampions LeagueEuropees voetbalEredivisieGeldVrije Tijd