'Bolle' en 'huppelkut'

Vrouw die collega's en directie uitschold, krijgt toch ontslagpremie

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP / Mauritius ImagesVrouw die collega's en directie uitschold, krijgt toch ontslagpremie
RTL

Een metaalbedrijf uit Brabant mag een magazijnmedewerkster die haar collega's en leidinggevenden structureel uitschold niet zomaar ontslaan. Het ontslag van de vrouw, die vond dat zij haar gedrag niet hoefde te veranderen, kost de werkgever in totaal ruim 27.000 euro.

Dat blijkt uit een deze week openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant. Volgens de kantonrechter heeft de vrouw ondanks haar scheldpartijen recht op een reguliere ontslagvergoeding van enkele duizenden euro's. De totale kosten van het ontslag zijn echter veel hoger, omdat het bedrijf de vrouw tijdens haar schorsing bijna een jaar lang moest doorbetalen.

Intimiderend

De 54-jarige vrouw ging in 2019 aan de slag als magazijnmedewerker bij Zinkunie, een groothandel in metalen dakbedekkingen in Boxtel. Vanaf haar allereerste functioneringsgesprek werd de vrouw aangesproken op haar onacceptabele gedrag en communicatie. Zo kreeg zij in juni 2022 een reprimande, nadat zij tijdens een incident op de werkvloer was uitgevallen naar haar leidinggevende.

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen
Lees ook

Snot schietende ambtenaar die collega's terroriseerde terecht ontslagen

In maart 2023 ontving de vrouw na een nieuw incident een officiële schriftelijke waarschuwing. In die brief zei de werkgever geen 'scheldpartijen' en 'dreigende en intimiderende uitspraken' meer te tolereren. Ook haar geroddel en ondermijning van leidinggevenden zou door het bedrijf niet langer worden geaccepteerd. 

Huppelkut

Begin december was het echter opnieuw raak. Tijdens een teambijeenkomst had de vrouw zich volgens haar werkgever 'denigrerend' en 'respectloos' uitgelaten over collega's en leidinggevenden. Daarbij had zij collega's aangeduid als 'huppelkut' en 'die bolle', en had zij op luide toon kritiek geuit op het management. Volgens de vrouw ging 'alles hier naar de klote', en 'zouden ze er een paar moeten uitflikkeren'.

Tijdens een gesprek waarin de werkgever haar opnieuw aansprak op haar gedrag, toonde de vrouw geen enkel berouw. Daarmee was de maat voor het bedrijf vol; de medewerkster werd geschorst met doorbetaling van haar salaris. In maart volgde nog een bemiddelingspoging via een externe mediator, maar zonder succes. Daarop stapte het bedrijf naar de rechter, om de arbeidsovereenkomst te kunnen ontbinden.

Groen licht voor ontslag

Volgens het metaalbedrijf zou de magazijnmedewerkster ontslagen moeten worden wegens verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsrelatie. Volgens de werkgever schiep de vrouw door haar gedrag een onveilige werkomgeving. Het bedrijf wilde haar geen cent aan ontslagvergoedingen betalen.

Uit de maandag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Den Bosch groen licht geeft voor het ontslag. Volgens de rechter kon het gedrag van de vrouw niet door de beugel, al helemaal niet omdat zij haar gedrag niet wilde aanpassen. Ook voor de rechter bleef de werkneemster volhouden dat zij het recht had om zich zo uit te laten.

"Het verweer dat zij 'nu eenmaal zo is' (...) rechtvaardigt haar gedrag niet", aldus de uitspraak. "Als werkgever hoeft Zinkunie niet te accepteren dat een werknemer andere werknemers en het management structureel beledigt en kleineert."

Toch ontslagvergoeding

Toch moet het metaalbedrijf de magazijnmedewerkster een ontslagvergoeding betalen. Het gedrag van de vrouw was volgens de kantonrechter namelijk niet zo ernstig, dat zij het recht daarop verspeelde.

"Weliswaar is de medewerkster zich bewust van haar ongewenste gedrag, maar haar uitingen komen voort uit een ongenoegen over het functioneren van anderen en de bedrijfsvoering van Zinkunie", aldus de uitspraak. "Niet gebleken is dat zij het oogmerk heeft om anderen doelbewust te kwetsen."

Prijskaartje: 27.000 euro

Daarom is er volgens de kantonrechter geen sprake van 'ernstig verwijtbaar handelen', en kan de vrouw aanspraak maken op de gebruikelijke transitievergoeding. De uitspraak noemt geen concreet bedrag, maar uitgaande van vijf werkjaren en een maandsalaris (inclusief vakantiegeld) van 2160 euro, is deze te becijferen op een bescheiden bedrag van zo'n 3500 euro.

Maar omdat Zinkunie het salaris van de vrouw tijdens de periode van de schorsing moest doorbetalen en de kantonrechter de arbeidsovereenkomst pas per begin november ontbond, zijn de werkelijke kosten van het ontslag voor de werkgever véél hoger. De loondoorbetaling kost het bedrijf zo'n 24.000 euro. Daarmee komt het totale prijskaartje van het ontslag op ruim 27.000 euro.

Lees meer over
OntslagArbeidsrechtIntimidatie