Doek lijkt te vallen voor e-bikemaker Stella: vraagt uitstel van betaling aan
Het einde lijkt nabij voor Stella, de Nederlandse producent van elektrische fietsen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Vaak eindigt uitstel van betaling in een faillissement.
De verliezen van het bedrijf uit Nunspeet zijn zo sterk opgelopen dat het niet langer aan de financiële verplichtingen kan voldoen, schrijft het in een persverklaring.
Investeringsmaatschappij DMEP, de eigenaar van Stella, vindt het niet verantwoord om nog meer geld in het bedrijf te steken. "Belangrijkste reden is dat Stella, ondanks ondersteuning van haar aandeelhouder DM Equity Partners (DMEP), gegeven diverse omstandigheden niet verwacht dat het fietsenbedrijf in de huidige vorm weer structureel winstgevend wordt."
"Vooruitzichten op korte termijn voor een sterk herstel zijn er niet", sombert de persverklaring verder.
Verlies
Uit de meest recente jaarrekening die door Stella bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd blijkt dat het bedrijf over 2022 een nettoverlies leed van 17,7 miljoen euro.
Volgens het FD heeft de directie gezegd dat over 2023 een verlies werd geleden van 12,3 miljoen euro. Daarbij gaat het over de verlies vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen. In 2024 zou tot en met september een ebitdaverlies van 13,7 miljoen euro zijn geleden.
De verliezen komen door een lagere vraag van consumenten, stijgende kosten en grotere concurrentie, waarbij ook nog eens meer op prijs wordt geconcurreerd.
Al langer problemen
Stella schrapte vorig jaar nog tientallen banen, om de kosten te drukken, maar dat lijkt dus niet te hebben gewerkt.
Vorig jaar kampten fabrikanten van elektrische fietsen met grote voorraden door een dalende vraag, nadat er tijdens corona juist sprake was van een tekort.
Winkels
Stella heeft volgens de website nu 42 winkels in Nederland en 8 in België. Mochten de winkels dichtgaan, dan valt er weer een gat in de winkelstraten.
Gisteren bleek dat huishoudketen Blokker uitstel van betaling had aangevraagd. Het is nog niet duidelijk hoe dat verder gaat, maar zoals gezegd leidt uitstel van betaling vaak tot een faillissement.