Tijdens warmste jaar ooit

Geld, geld, geld: de klimaattop in Azerbeidzjan gaat vooral over centen

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© anpGeld, geld, geld: de klimaattop in Azerbeidzjan gaat vooral over centen
RTL

Terwijl de aarde dit jaar afstevent op een nieuw warmterecord, begint er vandaag een wereldwijde klimaattop in Azerbeidzjan. Staatshoofden en regeringsleiders uit de hele wereld verzamelen zich in hoofdstad Bakoe. Met hun speeches morgen en overmorgen beginnen twee weken van onderhandelingen. Belangrijkste onderwerp van gesprek? Geld.

Ontwikkelingslanden en laaggelegen eilandstaten vinden dat rijke landen veel meer moeten betalen dan ze nu doen. Zij zijn kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar hebben het geld niet om zich daarop voor te bereiden. 

Onderzoek: 2024 warmste jaar ooit, meer dan 1,5 graad opwarming
Lees ook

Onderzoek: 2024 warmste jaar ooit, meer dan 1,5 graad opwarming

Ook wijzen ze er opnieuw op dat het vooral de rijke landen zijn die het klimaatprobleem hebben veroorzaakt. Rijke industrielanden stoten al veel langer grote hoeveelheden CO2 en andere broeikasgassen uit.

1000 miljard dollar

Eerder zegden rijke landen toe dat zij gezamenlijk jaarlijks 100 miljard dollar zouden betalen voor klimaatfinanciering. Maar dit wordt alom als te weinig gezien, omdat de armere landen ook nog hun energievoorziening moeten verduurzamen.

Ontwikkelingslanden vinden daarom dat er een veelvoud nodig is. Jaarlijks zou het om 1000 miljard dollar moeten gaan, al gaan er ook lagere en nog hogere bedragen rond. Westerse landen vinden dat veel te veel, en wijzen er daarnaast op dat er te weinig landen verplicht zijn om bij te dragen. 

Tijdens de onderhandelingen zal het ook gaan over de klimaatplannen die regeringen begin volgend jaar moeten inleveren. Omdat alle klimaatmaatregelen wereldwijd nog lang niet genoeg zijn om de Parijse klimaatdoelen te kunnen halen, zullen landen hun klimaatbeleid nog flink moeten aanscherpen. In Parijs werd in 2015 afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 'ruim onder de twee graden', en liever nog 1,5 graad.

Premier Schoof

Vanuit Nederland reizen meerdere bewindspersonen naar Bakoe, maar premier Schoof heeft afgezegd in verband met de gebeurtenissen in Amsterdam. Eurocommissaris Wopke Hoekstra leidt de onderhandelingen namens de Europese Unie. Verschillende andere Europese leiders hebben overigens ook afgezegd voor de top. En ook de Amerikaanse president Biden komt niet.

De vraag is in hoeverre de top wordt overschaduwd door de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De vorige keer dat Trump tot president werd gekozen, trok hij zijn land terug uit het Parijse klimaatakkoord. Er zijn aanwijzingen dat hij dat opnieuw van plan is. 

Journalist Maarten van Gestel van dagblad Trouw gaat ook naar de klimaattop. Maar hij probeert altijd zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Als het even kan vermijdt hij het vliegtuig.