Bijna 90.000 dollar

Hoe de verkiezingswinst van Trump zorgt voor recordkoers bitcoin: 'Opluchting'

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© AP Photo/Mark HumphreyHoe de verkiezingswinst van Trump zorgt voor recordkoers bitcoin: 'Opluchting'
RTL

De man die bitcoin enkele jaren geleden omschreef als 'lucht' en 'oplichterij' heeft ervoor gezorgd dat de koers van cryptovaluta tot recordhoogtes stijgt. Dankzij de verkiezingswinst van Donald Trump in Amerika, steeg de bitcoin naar een prijs van bijna 90.000 dollar (omgerekend ongeveer 85.000 euro). Begin vorige week was de bitcoin nog ongeveer 68.000 dollar waard.

Trump heeft een ommezwaai gemaakt als het gaat om digitaal geld. Tijdens de verkiezingscampagne riep hij dat hij van Amerika de cryptohoofdplaats van de wereld wil maken. Ook kondigde hij eerder dit jaar een eigen cryptoplatform aan en wil hij afrekenen met het cryptobeleid van de de huidige president Joe Biden, die uit angst voor zwendel strenger optrad.

Het ontslaan van Gary Gensler, de cryptokritische voorzitter van beurstoezichthouder SEC zou volgens Trump een van de eerste daden zijn als hij weer president wordt. Ook pleitte de Republikein, die in januari geïnaugureerd wordt als president, voor een nationale bitcoinvoorraad, vergelijkbaar met een goudvoorraad waar de Verenigde Staten en vele andere landen van oudsher al over beschikken.  

'Opluchting' 

"Het is niet per se Trump die zorgt voor de hoge koers, het is eerder de opluchting dat er een einde komt aan het anti-cryptobeleid van Biden", is de verklaring van Bert Slagter, een marktanalist die een boek schreef over de opkomst van de bitcoin.

"Harris was nogal vaag over crypto, dus dat leverde zorgen op bij sommige investeerders", aldus Slagter, die zegt dat de angst bestond dat Harris het beleid van de laatste jaren aangaande cryptovaluta voort zou zetten. 

'Halving' bitcoin voltooid: dit is er aan de hand
Lees ook

'Halving' bitcoin voltooid: dit is er aan de hand

"Ik hoop wel dat de investeerders weten wat voor ideologie ze ondersteunen", vult de Geus aan. Hij verwijst naar de krachten achter de 'Bitcoinbocht' die Trump heeft gemaakt. 

Trump kreeg tijdens de verkiezingen steun van meerdere rijke ondernemers, waarvan Tesla- en X-baas Elon Musk de bekendste is. Musk zag het aandeel van Tesla na de verkiezingen stijgen. Het tevreden houden van die groep welvarenden is volgens De Geus een pijler van het beleid van Trump. Zo krijgen vrienden als Musk een functie van Trump. "Er hangt een zweem van nepotisme om hem heen." 

Beursanalist Hans de Geus is geen voorstander van crypto, laat staan van het zoeken naar verklaringen voor de gestegen koers van bitcoin en andere cryptovaluta. "Het is allemaal erg speculatief. Het tij kan ook zo weer keren."

Libertarisme 

Daarnaast bestaan er volgens De Geus dwarsverbanden tussen rijke cryptojongens en libertarisme, het gedachtegoed waarbij simpel gezegd wordt gestreefd naar maximale individuele vrijheid. Hoewel er verschillende stromingen zijn, is overheidsbemoeienis vaak niet gewenst. 

Het is daarom niet voor niets dat Trump in mei zei "het recht op zelfbeschikking te steunen voor de 50 miljoen cryptobezitters in het land." Handelen in crypto wordt gezien als een manier om transacties te laten plaatsvinden zonder dat daar bijvoorbeeld 'klassieke' instituties als banken nauw bij betrokken zijn. 

Toekomst onduidelijk 

Slagter ziet juist dat cryptovaluta steeds meer voet aan de grond krijgen op de gevestigde financiële markten. Bitcoins zijn sinds dit jaar bijvoorbeeld ook verhandelbaar als ETF's/trackers. Dat zijn beleggingsproducten waarbij de koers van iets (grondstoffen, een beursindex of een specifieke verzameling bedrijven) wordt gevolgd. 

"En ondanks dat de koersen de laatste jaren op en neer gaan, is de cryptomarkt gegroeid", voegt Slagter toe. "Over de toekomst van de Bitcoinkoers kan ik geen zinnig woord zeggen", zegt hij nog wel. 

Om het vervolgens alsnog te hebben over een 'bull market', een positief gestemde markt. "Dus als ik iets zou moeten voorspellen, dan zou ik zeggen dat de groei doorgaat."

Grillen van Trump 

De bitcoinmarkt is de komende tijd vooral afhankelijk van de grillen van Trump, stellen zowel Slagter als De Geus. "Amerika is leidend. Er zitten veel developers en gebruikers in andere landen, maar de kapitaalmarkt is in Amerika erg groot." 

"Het is nu afwachten wie de nieuwe minister van financiën wordt en of Trump zijn beloftes waar gaat maken", zegt Slagter. "En bij Trump weet je dat nooit", besluit De Geus. 

Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenBitcoinCryptocurrency