EU-klimaatchef Wopke Hoekstra: 'Bedragen die over tafel gaan niet reëel'
Eurocommissaris Wopke Hoekstra, die namens de EU onderhandelt op de klimaattop in Azerbeidzjan, klinkt nog weinig optimistisch over de uitkomsten van de top. "Er gaan getallen over tafel die echt niet reëel zijn."
Dat zegt Hoekstra in een gesprek met RTL Z vanaf de klimaattop. Een heet hangijzer tijdens de top is het ophogen van het budget dat rijke landen vrij moeten maken om arme landen te helpen bij de strijd tegen klimaatverandering.
'Niet reëel'
Nu is dat bedrag zo'n 100 miljard per jaar, maar dat moet omhoog. Daar is ook Hoekstra het mee eens. Maar de grote vraag is: hoeveel is genoeg?
Een groep landen heeft het idee geopperd op het jaarlijkse budget op te hogen naar 1300 miljard, maar dat is voor de EU een brug te ver. Hoekstra zegt de bedragen die rondgaan 'niet te becommentariëren', maar 'er gaan getallen over tafel die echt niet reëel zijn', aldus de Eurocommissaris.
Half gedeprimeerd
Ook vind hij dat er nog te veel wordt gekeken naar traditionele rijke landen, zoals de EU, de VS, Canada, Australië en Nieuw Zeeland, en dat ook rijke landen in het Midden-Oosten, China en bijvoorbeeld Singapore wel wat dieper in de buidel mogen tasten.
Maar al te optimistisch lijkt Hoekstra niet. Na sommige gesprekken ziet hij enige vooruitgang, 'maar er zijn ook gesprekken die je half gedeprimeerd verlaat'.
Uitspraken president Aliyev helpen niet
Op de leiding van de top heeft Hoekstra ook nog wel het nodige aan te merken. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev noemde Nederland en Frankrijk vorige week in een bijeenkomst van eilandstaten 'neokoloniaal' en beschuldigde de twee EU-leden ervan de plaatselijke bevolking in overzeese gebieden bruut te onderdrukken, tot woede van de twee Europese landen.
"Dat helpt natuurlijk totaal niet", aldus Hoekstra. De organisator van de top zou wat hem betreft boven de partijen moeten staan. Van de gastheer zou je mogen verwachten dat die 'bilaterale problemen moet kunnen parkeren', zegt Hoekstra geërgerd.
Of de top toch een succes wordt, zal later deze week moeten blijken. Officieel eindigt die op vrijdag, maar het is eerder regel dan uitzondering dat de onderhandelaars nog een paar dagen extra nodig hebben om tot een compromis te komen.