Gemeente Amsterdam is tonnen kwijt door bewoners die tegen hun afvalboete protesteren
De gemeente Amsterdam deelde tot en met september dit jaar 6.377 boetes uit aan inwoners voor het verkeerd aanbieden van afval. Daar hebben Amsterdammers 2.439 keer bezwaar tegen gemaakt. Het afhandelen van die bezwaren kost de gemeente klauwen met geld: ruim 600.000 euro.
Om precies te zijn was de gemeente in de periode van januari tot en met september 631.701 euro kwijt aan het behandelen van de bezwaren tegen de afvalboetes. Van dat geld worden onder andere juridische medewerkers en administratieve ondersteuning betaald. In totaal zijn er jaarlijks tussen de vijf en tien medewerkers fulltime bezig met het beoordelen van deze bezwaren.
Dat schrijft de wethouder van Afval en Reiniging Hester van Buren in antwoord op vragen van de fracties van de VVD en JA21 in de gemeenteraad. Zij vonden het opvallend hoeveel bewoners een bezwaarprocedure startten tegen een afvalboete.
Boete van 110 euro
Amsterdammers betalen sinds 1 maart 110 euro boete als ze betrapt worden op het verkeerd aanbieden van afval. Voor een rechtspersoon (bijvoorbeeld een café of een winkel) is dat 550 euro. Veel mensen die deze boete op de mat kregen, zijn het daar niet mee eens en maken bezwaar.
In stadsdeel Centrum werden de meeste boetes uitgedeeld: 2390. Daar werd 817 keer bezwaar tegen ingediend. In stadsdeel Oost gingen de bewoners en bedrijven relatief gezien het vaakst in bezwaar: 378 keer op in totaal 566 afvalboetes.
Van de in totaal ruim 2400 bezwaren zijn 392 gegrond verklaard. De bijbehorende boetes zijn kwijtgescholden. Omdat door het jaar heen verschillende boetebedragen zijn gehanteerd, is het lastig exact te berekenen welke inkomsten de gemeente daarmee is misgelopen. Ook als de overgebleven bezwaren allemaal ongegrond blijken, haalt Amsterdam waarschijnlijk niet genoeg geld op met de boetes om de ruim 6 ton aan kosten te dekken.
De bewoners van Amsterdam maken relatief vaak bezwaar tegen afvalboetes, blijkt verder uit de brief. Zij kregen in dezelfde periode 1136 andere bestuurlijke boetes opgelegd - bijvoorbeeld voor het illegaal kappen van een boom. Amsterdammers maakten 'slechts' 168 keer bezwaar tegen deze straffen.
Geen foto, geen idee
Wethouder Van Buren heeft wel een idee waarom zo veel mensen protesteren tegen afvalboetes. Die liggen pas enige tijd na het constateren van de overtreding op de mat. Mensen weten vaak niet waar ze precies voor worden bestraft. Aan de boete zit geen foto toegevoegd van de overtreding; die volgt pas als een inwoner bezwaar maakt.
Op het moment dat zij dit bewijsmaterieel wel konden zien, werd in 192 van de gevallen het bezwaar ingetrokken. Vanwege 'technische en privacyredenen' is het nu nog niet mogelijk om direct bij het boetebesluit een foto mee te sturen, schrijft Van Buren.
Geen camera's
Ook het plaatsen van camera's bij hotspots waar vaak overlast is vanwege gedumpt afval, iets dat JA21 en VVD suggereren in hun vragen, zit er niet in volgens de wethouder. De noodzaak om camera's te plaatsen moet onder andere voorkomen uit een dringende maatschappelijke behoefte, blijkt uit haar antwoord.
Het cameratoezicht moet proportioneel en noodzakelijk zijn, en dat is nou eenmaal niet zomaar het geval. Het uitlezen van de camerabeelden is bovendien een kostbare aangelegenheid. "Dit maakt cameratoezicht om afvaldumping tegen te gaan wettelijk en praktisch gezien eigenlijk lastig haalbaar", besluit Van Buren.