Ook bij WW en Ziektewet

WIA-gedupeerden nog maanden in onzekerheid, UWV maakte ook fouten bij andere uitkeringen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Hans van RhoonWIA-gedupeerden nog maanden in onzekerheid, UWV maakte ook fouten bij andere uitkeringen
RTL

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn geraakt door fouten bij uitkeringsinstantie UWV bij het berekenen van de WIA-uitkeringen, die je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Het gaat nog maanden duren voor er duidelijkheid komt. En ook bij andere uitkeringen zijn fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dat er fouten zijn gemaakt met het berekenen van de WIA-uitkering, is al even bekend. Hoeveel mensen gedupeerd zijn, alleen nog niet. De contouren van de groep worden wel duidelijk. Zeker 25.000 gevallen waar het is misgegaan, en mogelijk zelfs 50.000, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd. 

Het UWV heeft een plan van aanpak om verder uit te zoeken hoe groot de schade is voor de groep gedupeerden in het WIA-dossier. Het onderzoek gaat maanden duren, omdat de groep dus tamelijk groot is. Ter illustratie: in de periode die is onderzocht, van 2020 tot en met 2024, kregen ongeveer 200.000 mensen zo'n uitkering.

Compensatie

Naar verwachting krijgt 'een eerste groep mensen' vanaf het tweede kwartaal pas te horen of ze te veel of te weinig hebben ontvangen. Wie te weinig heeft ontvangen, krijgt dat geld alsnog. En, niet onbelangrijk, dat zal geen gevolgen hebben voor de belastingaangifte. Althans: het UWV gaat haar best doen om 'onbedoelde inkomenseffecten' te voorkomen. Hiervoor wordt samengewerkt met ketenpartners, zoals de Belastingdienst. 

FNV protesteert bij UWV om 'chaos bij WIA-uitkering': tienduizenden zaken onderzocht
Lees ook

FNV protesteert bij UWV om 'chaos bij WIA-uitkering': tienduizenden zaken onderzocht

Het gaat om best veel geld, variërend van enkele tientallen tot honderden euro's per maand, meldt het UWV. Dat kan dus flink oplopen voor de overheid. Stel dat het gaat om 50 euro per maand over een periode van vier jaar voor 25.000 gedupeerden, dan kost het compenseren 60 miljoen euro. 

In ongeveer de helft van de gevallen is overigens te veel uitgekeerd, aldus minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, NSC). Wie te veel heeft ontvangen, hoeft dat waarschijnlijk niet terug te betalen. De uitkering gaat in ieder geval omlaag. 

WIA op de schop

"We stellen alles in het werk om dit zo spoedig mogelijk boven water te krijgen en tot een herstelaanpak te komen die recht doet aan hun situatie", belooft hij. 

Hij wil verder gaan kijken hoe de uitkering simpeler gemaakt kan worden. Dat gaat nog wel jaren duren. Het UWV heeft niet eens genoeg personeel om de hersteloperatie uit te voeren. 

Ook bij WW en Ziektewet

Daar blijft het niet bij. Uit het onderzoek dat vandaag is gepresenteerd blijkt ook dat er fouten zijn gemaakt bij het berekenen van de uitkeringen die je krijgt als je werkloos raakt (WW) of ziek bent (Ziektewet). 

Lees meer over
Eddy van HijumUWVMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidArbeidsongeschiktheidUitkering