Schade 45 miljoen

Curatoren failliet Big Bazar stellen eigenaar aansprakelijk

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPCuratoren failliet Big Bazar stellen eigenaar aansprakelijk
RTL

De curatoren van Big Bazar hebben de eigenaar van de failliete koopjesketen aansprakelijk gesteld voor de faillissementsschade van 45 miljoen euro. Ondernemer Heerke Kooistra, die het winkelbedrijf met destijds 135 vestigingen in 2021 kocht van het voormalige Blokker-concern, moet daardoor mogelijk voor dit bedrag opdraaien.

Dat melden curatoren Hanneke de Coninck en Wybe Mollema in het nieuwste faillissementsverslag, waarover het FD als eerste schreef. De aansprakelijkheid zelf staat nog niet vast, omdat de bestuurder zich nog kan verweren, zegt De Coninck tegen de zakenkrant.

De advocaat van Kooistra, Oscar van Oorschot, laat weten tegen RTL Z dat hij dat zeker zal doen. "Er zijn tientallen redenen dat Big Bazar failliet is gegaan. Ik word heel verdrietig dat de vinger dan in de richting van de bestuurder gaat."

Vuist tegen Action

Big Bazar werd in 2007 opgericht als zusterbedrijf van Blokker, om een vuist te maken tegen de opkomst van de koopjesketen Action. Maar waar Action uitgroeide tot een Europese succesformule, bleef Big Bazar kwakkelen en verliezen maken.

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond

Twee jaar nadat de familie Blokker alle winkelketens van het detailhandelsbedrijf waaronder Blokker en Big Bazar had verkocht, stootte de nieuwe eigenaar Michiel Witteveen Big Bazar af. Hij verkocht de koopjesketen met destijds 135 winkels en 1750 medewerkers aan de Friese ondernemer Heerke Kooistra, die de overname destijds 'een match made in heaven' noemde.

Failliet

In 2023 bleken de financiële problemen echter toch te groot. Na maandenlange klachten en rechtszaken over onbetaalde rekeningen ging Big Bazar in september uiteindelijk failliet.

De curatoren vermoeden dat er in de aanloop naar het faillissement fouten zijn gemaakt door de bestuurder, en willen hem daarom nu aansprakelijk stellen voor de schade. Overigens is Kooistra na het faillissement van Big Bazar ook persoonlijk failliet gegaan, dus het is de vraag of er bij hem nog iets te halen valt.

Verzekering

Toch zien de curatoren mogelijkheden om via de aansprakelijkheidsstelling geld in het laatje te brengen voor de schuldeisers van de failliete winkelketen. "Curatoren zijn bekend met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering", schrijven zij in het verslag. Hoe hoog de dekking van de verzekering is, is nog onbekend.

Mollema laat aan RTL Z weten dat de curatoren nog geen toelichting op de aansprakelijkheidsstelling willen geven, anders dan dat Kooistra zich er nog tegen verweren kan.

Kooistra zelf was onbereikbaar voor commentaar, maar zijn advocaat Oscar van Oorschot laat weten dat Kooistra zich tegen de aansprakelijkheidsstelling zal verzetten. "In de eerste plaats is er nu alleen nog maar sprake van een brief van de curatoren. Het is natuurlijk zeer onprettig dat dit is gebeurd, maar Kooistra stelt zich op het standpunt dat niet zijn handelen maar de malaise in de retailsector de oorzaak is geweest van het faillissement."

Van Oorschot wijst erop dat Big Bazar al jaren 'zware verliezen' maakte. "Dat is nu juist de reden dat de voormalige eigenaar er vanaf wilde. Daaroverheen kwamen nog eens corona en de kostenstijgingen voor personeel, energie en huren."

Lees meer over
Heerke KooistraBig BazarMirage Retail GroupRetailFaillissement