Algemene Rekenkamer

Kosten MH17-ramp opgelopen tot bijna 200 miljoen euro

Door RTL Z··Aangepast:
© Nick Gammon / AFP via ANP Kosten MH17-ramp opgelopen tot bijna 200 miljoen euro
RTL

De MH17-ramp heeft de Nederlandse overheid tot en met 2023 bijna 199 miljoen euro gekost. Dit blijkt cijfers die door de Algemene Rekenkamer zijn gepubliceerd. In februari werd er een eerste inventarisatie (166 miljoen tot en met 2022) gedeeld. Nu is ook het jaar 2023 meegenomen in de cijfers, waardoor het bedrag met 33 miljoen euro is toegenomen.

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten boven Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, waaronder bijna 200 Nederlanders. Nederland heeft Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van het vliegtuig.

"De toename in het jaar 2023 bestaat uit een veelheid van posten", meldt de Algemene Rekenkamer, die de kosten op verzoek van het kabinet bijhoudt. Het grootste bedrag (16,9 miljoen) ging naar voorschotten voor schadevergoeding aan nabestaanden. 

Claim bij Rusland 

"Drie verdachten zijn door de rechtbank van Den Haag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen en het betalen van schadevergoedingen. Aangezien zij niet betalen en hun straf nog niet uitzitten, schiet Nederland voor", legt een woordvoerder van de Algemene Rekenkamer uit. 

Nederland heeft samen met Australië de Russische Federatie bij de internationale civiele luchtvaartorganisatie ICAO aansprakelijk gesteld voor alle kosten die voortvloeien uit de aanslag. Het is nog onbekend wanneer deze schadeclaim wordt ingediend en wanneer een besluit in die procedure valt. Tot die tijd draait Nederland op voor de kosten van de Nederlandse slachtoffers. 

De MH17-ramp is 10 jaar geleden, maar voelt als de dag van gisteren
Lees ook

De MH17-ramp is 10 jaar geleden, maar voelt als de dag van gisteren

"Doorlopende kosten bij de politie, bij diverse ministeries (overleggen, opslag van wrakstukken, de archivering van documenten) en de nasleep van het strafrechtelijk opsporingsonderzoek", zijn andere kostenposten die ten opzichte van de vorige inventarisatie zijn toegevoegd. 

Daarnaast zijn de oplopende kosten voor het onderhoud van het nationale MH17-monument en de nog lopende internationaalrechtelijke procedures aan de nieuwste kosteninventarisatie toegevoegd. 

Over toekomst weinig te zeggen

"Niet alle kosten zijn daadwerkelijk in 2023 gemaakt", zegt de woordvoerder van de Algemene Rekenkamer. Hij zegt dat sommige instanties vorig jaar pas de bonnetjes hebben ingeleverd. 

Over hoe de kosten zich verder ontwikkelen kan de Rekenkamer nu weinig concreets zeggen. Dat ze voorlopig toenemen, lijkt wel duidelijk. "Het is afwachten tot de claim wordt ingediend en of er daarna betaald gaat worden." 

Leed niet in geld uit te drukken 

De Algemene Rekenkamer zal de kosten blijven actualiseren tot aan het moment dat de schadeclaim wordt ingediend. Het kabinet gebruikt de inventarisatie voor de juridische procedure. 

De kosten die individuele burgers en bedrijven sinds de ramp hebben moeten maken, zijn niet meegenomen. "Het leed van de nabestaanden van de in het vliegtuig omgekomen inzittenden is al helemaal niet in geld uit te drukken", onderstreept de Algemene Rekenkamer.