Trumps regering vol met miljardairs: zo komen ze aan hun geld
Zelfs als Elon Musk geen officiële post krijgt in de regering van Donald Trump, dan nog zijn miljardairs goed vertegenwoordigd. De ministeries van Financiën, Handel en Onderwijs krijgen een miljardair aan het roer. Wie zijn het en hoe komen ze aan hun vermogen?
We stellen ze aan je voor, met de kanttekening dat de benoemingen nog goedgekeurd moeten worden door de Senaat. Daar heeft de Republikeinse partij van Trump een meerderheid, maar dat is geen garantie. Dat bleek bij het gesneuvelde plan van Trump om de omstreden senator Matt Gaetz te benoemen tot minister van Justitie.
Nieuwe FBI-directeur
Vannacht werd ook bekend dat Trump een nieuwe directeur voor de FBI op het oog heeft. Hij wil Christopher Wray, die hij zelf in 2017 aanstelde, vervangen door vertrouweling Kash Patel. Patel is een fel criticus van de Amerikaanse federale recherchedienst.
Wray haalde zich de afgelopen jaren meerdere malen de woede van Trump en zijn aanhangers op de hals. Zo deed de FBI onder zijn leiding onder meer een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago, om te kijken of daar geheime documenten aanwezig waren.
We trappen af met Scott Bessent, Trumps beoogd minister van Financiën. Hij heeft wel verstand van geld, zachtjes uitgedrukt. Bessent is oprichter van investeringsfirma Key Square Capital Management.
1. Scott Bessent naar Financiën
Een van de investeerders in dat bedrijf was zijn vorige werkgever, de bekende investeerder en filantroop George Soros. In dienst van hem, en daarna, verdiende Bessent miljarden door succesvol te speculeren op gebeurtenissen waar andere beleggers niet op rekenden.
Dat lukte hem onder meer met de brexit, waar Bessent had ingezet op een val van de Britse pond. Ook Bessent’s verwachting dat Trump in 2016 zou winnen legde hem geen windeieren, ontdekte persbureau Reuters.
Dat trucje herhaalde hij dit jaar. De 62-jarige investeerder zag dat analisten wel heel negatief waren over de gevolgen van een eventuele verkiezingswinst van Trump. Hij was dat minder, schreef hij aan zijn klanten. Hij speculeerde daarom op een koersstijging van de dollar en Amerikaanse aandelen.
Dubbelslag
Dat pakte goed uit, een succes dat Bessent wel kon gebruiken. In de afgelopen jaren presteerde zijn fonds niet best. De winst van Trump leverde hem niet alleen een ministerspost op, maar maakte de magere resultaten in één keer goed.
Bessent zelf geeft weinig openheid van zaken over zijn vermogen. Key Square Capital Management rapporteert geen cijfers. Zelfs de site van het bedrijf is alleen te bezoeken met een inlog. "Als hij echt zo succesvol was als investeerder, was zijn bedrijf zo groot geweest dat hij geen minister had kunnen worden", sneert een anonieme investeerder in de Financial Times.
Op Wall Street dachten velen dat de baan naar Howard Lutnick zou gaan, een andere oudgediende in het financiële hart van de VS.
2. Howard Lutnick van Handel
Lutnick krijgt het ministerie van Handel. Lutnick is ruim dertig jaar de topman van Cantor, een grote speler in de Amerikaanse financiële wereld. Het hoofdkantoor van dat bedrijf bevond zich in een van de Twin Towers, alle medewerkers die op 9/11 op kantoor waren, kwamen om bij de aanslagen in 2001. Het ging om 70 procent van het totale personeelsbestand. Onder hen ook de jongere broer van Lutnick, Gary.
Howard ging een week na de aanslagen weer aan het werk. Hij kreeg felle kritiek te verwerken omdat het bedrijf vier dagen na de aanslagen de salarisbetaling aan vermiste medewerkers stopzette.
Het bedrijf stortte 180 miljoen in een fonds voor de nabestaanden van 9/11. Fitzgerald Cantor omschrijft Lutnick als symbool van veerkracht na 9/11.
In de afgelopen jaren bouwde Lutnick het bedrijf fors uit. Hij heeft ook een vinger in de pap bij twee dochterbedrijven, blijkt uit meldingen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.
Forse aandelenpakketten
Lutnick's belang van dik 26 procent in de BGC Group, een financiële dienstverlener, is ruim 1,1 miljard dollar waard. Hij bezit ook 30,5 procent van de Newmark Group, een vastgoedadviesfirma. Die aandelenportefuille is 966 miljoen dollar waard, afgezet tegen de beurskoers van vrijdag.
Bij de aankondiging van zijn ministerschap heeft Lutnick beloofd zijn aandelen in beide bedrijven van de hand te doen. Niet door ze op de beurs te verkopen, meldt hij. Hoe dan wel, is niet bekendgemaakt.
Verder heeft Lutnick nog ruim een vijfde van investeringsfirma Cantor in handen. Wat dit belang waard is, valt lastig te zeggen omdat het niet aan de beurs genoteerd is.
Wel aan de beurs genoteerd is Satellogic, een bedrijf dat handelt in informatie van satellieten of andere databronnen uit de ruimte. Lutnick zat niet alleen in de raad van bestuur van dit bedrijf, maar bezit ook bijna driekwart van de aandelen volgens een melding aan de SEC.
Belangenverstrengeling
Zijn baan als bestuurder heeft hij opgegeven, de aandelen die hij zelf of via Cantor heeft nog niet. Die zijn bijna 109 miljoen waard, gerekend met de beurskoers van vrijdag. Het is ook niet uit te sluiten dat Lutnick op de achtergrond ook nog bij zijn bedrijven aan de touwtjes blijft trekken.
In de afgelopen maanden combineerde hij zijn werkzaamheden als headhunter voor de regering Trump met zijn normale werkzaamheden. Dat deed hij door tussen 6.30 en 9.00 uur voor de zaak te werken, overdag voor de campagne en dan in de avonduren weer voor zijn eigen bedrijven, meldde de Wall Street Journal.
Er zijn al vraagtekens gezet bij de kans op belangenverstrengeling, schrijft de New York Times. Het bedrijf Satellogic doet al zaken met overheidsinstantie NASA. Ook andere bedrijven van hem kunnen geraakt worden of profiteren van overheidsbeleid.
Goede band met Musk
Dat geldt ook voor de bedrijven van Elon Musk, waar Lutnick goede maatjes mee zou zijn. Het ministerie van Handel is onder meer verantwoordelijk voor het uitrollen van breedband internet. Daar zou Musk's bedrijf Starlink van kunnen profiteren.
Lutnick is verder net als Bessent en Trump voorstander van importheffingen. Gunstig voor Musk’s Tesla, omdat het dan duurder zal worden om elektrische auto's van buiten de VS te kopen.
3. Linda McMahon op onderwijs
De kans op belangenverstrengeling ligt ook op de loer bij Linda McMahon, die Trump als minister van onderwijs wil aanstellen. Zij is een goede bekende van hem. Ze was hoofd van de Small Business Administration, een overheidsinstantie om ondernemers te helpen, tijdens het eerste presidentschap van Trump.
Haar banden met Trump gaan verder. Ze is namelijk ook directeur bij zijn social mediabedrijf, het beursgenoteerde Trump Media & Technology Group Corp. Daar valt onder meer Truth Social onder, het alternatief voor X van de oud- en aankomend president.
McMahon doneerde volgens Forbes 16 miljoen aan de campagne van de Republikein, via zogenoemde superpacs. Dat kan ze betalen, want samen met haar man Vincent McMahon stampte ze het (show-)worstelimperium WWE uit de grond.
Rechtszaken
Het vermogen à 3 miljard dat het echtpaar - dat niet meer bij elkaar is - daarmee verdiende is goed voor plek 1154 in de lijst van miljardairs die Forbes bijhoudt. Dat leunt vooral op het belang van Vincent McMahon van bijna 10 procent in TKO Holdings. Dat bedrijf is sinds vorig jaar eigenaar van WWE. De aandelen zijn bij de huidige beurskoers 1,1 miljard waard.
De opmars van McMahon wordt overschaduwd door de rechtszaken die haar achtervolgen, schrijft de Washington Post. In hun tijd bij WWE zou het stel niets gedaan hebben om seksueel misbruik tegen te gaan van jonge medewerkers bij worstelevenementen.
Rijkste man op aarde
Aankomend president Trump is goed voor 5,7 miljard en plek 583 op de lijst van Forbes. Maar, baas boven baas: Trumps vermogen verbleekt bij dat van zijn belangrijkste adviseur Elon Musk. Logisch, hij is de rijkste man op aarde. Dat is te danken aan zijn aandelenbelang in onder meer Tesla, SpaceX en Starlink. De koers van de elektrische automaker steeg fors na de winst van Trump. Beleggers verwachten dat het bedrijf de wind in de rug krijgt onder Trump.
Mogelijk loopt het aantal miljardairs in de regering nog op. Trump wil een ministerie van 'overheidsefficiëntie', geleid door Musk en Vivek Ramaswamy. Die laatste (nummer 2673 op de Forbes miljardairslijst) vergaarde zijn fortuin van 1,1 miljard onder meer met de succesvolle beursgangen van biotechbedrijven.
Kwart regering miljardair
Volgens de lijst van Forbes zijn er dit jaar 801 miljardairs in de Verenigde Staten. Op een bevolking van 337 miljoen. Omgerekend 0,00024 procent. Als we uitgaan van de 15 ministeries en Trump zelf, is een kwart van zijn regering miljardair.
Een van de belangrijkste redenen dat Amerikanen op Trump hebben gestemd, is de economie. Hoe dat komt, leggen we je in onderstaande video uit: