Dit zijn de 7 grootste beloftes die Trump als president wil waarmaken
Donald Trump heeft zijn kiezers beloofd de belangen van Amerika weer voorop te stellen. Hier zijn de zeven belangrijkste beloftes die hij daaraan gekoppeld heeft en die hij tijdens zijn tweede termijn als president waar wil maken. Naast maatregelen in het landsbelang zitten er ook wat persoonlijke wensen bij, waaronder het ontslag van een vijand.
Op maandag 20 januari 2025 wordt Donald Trump ingezworen voor zijn tweede (en laatste) termijn als president van de Verenigde Staten. Hij heeft vier jaar om zijn beloftes waar te maken. Een overzicht van de dingen die hij aan wil pakken.
1. Uitzetten immigranten zonder verblijfsvergunning
Trump wil al op de eerste dag van zijn presidentschap beginnen met 'massadeportaties' van migranten zonder verblijfsdocumenten.
Eind oktober sprak hij in een speech over 'een leger van migrantenbendes die geweld en terreur plegen' tegen burgers. "Op dag één zal ik het grootste deportatieprogramma uit de Amerikaanse geschiedenis beginnen. We schoppen die bloeddorstige criminelen zo snel mogelijk het land uit. En ik wil de doodstraf voor elke migrant die een Amerikaan vermoordt."
Ook mensen die al decennia in Amerika wonen en werken, en daar ook belasting betalen, moeten vertrekken, zegt verslaggever Sophie van der Meer in de podcast Bestemming Witte Huis. "Wat het gevolg is voor de economie moet blijken. Veel van deze mensen werken op vitale posities, bijvoorbeeld in keukens, als maaltijdbezorgers, op het land en in fabrieken."
Vorige maand sprak Trump ook een paar keer over immigranten die huisdieren van Amerikanen zouden opeten - een verhaal dat niet waar bleek.
Trump beloofde eveneens de muur tussen Mexico en Amerika af te bouwen, waar hij in zijn eerste termijn al mee begonnen was. In 2023 stak een recordaantal mensen via Mexico de grens naar Amerika over. In 2024 daalde de instroom weer, omdat Biden alsnog strenger optrad met de verkiezingen in aantocht.
De muur werkte goed tegen de instroom in Arizona, zoals je in deze video ziet:
2. Vrijlaten daders Capitool-bestorming
Na Trumps verkiezingsnederlaag tegen Biden vier jaar geleden, hitste hij zijn aanhang op om 'naar het Capitool te marcheren' en daar alsnog de overwinning op te eisen. Hij bleef - en blijft nog altijd - beweren dat de verkiezingen gestolen werden door de Democraten, een claim die nooit met geloofwaardig bewijs werd onderbouwd.
Op 6 januari bestormden naar schatting tweeduizend van zijn aanhangers het Capitool, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (samen het Congres genoemd) zitten. In de volgende jaren werden ruim 1200 bestormers aangeklaagd, meer dan 500 mensen kregen celstraffen. Zo kreeg Stewart Rhodes, de leider van de militie Oath Keepers met het kenmerkende ooglapje, een celstraf van 18 jaar. Twee leiders van de militie Proud Boys, Joseph Biggs en Zachary Rehl, kregen 17 en 15 jaar cel.
Justitie wilde ook Trump zelf vervolgen voor zijn rol bij de bestorming, maar die zaak is nooit helemaal van de grond gekomen. Trump heeft gezegd 'de helden van 6 januari' te bevrijden, omdat ze volgens hem niets verkeerd hebben gedaan. Zij werden volgens hem 'onterecht veroordeeld' na een politiek gemotiveerd proces, al gaf hij toe dat sommigen 'misschien te ver' waren gegaan.
3. Beëindiging oorlog in Oekraïne
Trump beweert de oorlog in Oekraïne 'binnen 24 uur' te kunnen beëindigen. Dat zou moeten gebeuren door een deal te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland, dat het buurland binnenviel in februari 2022. Rusland bezette veel eerder, al in 2014, het Oekraïense schiereiland de Krim.
Op dit moment zit de oorlog in een patstelling: Oekraïne wil onder geen beding grondgebied afstaan aan Rusland, terwijl Rusland geen genoegen wil nemen met een deel van Oekraïne, maar dat land volledig wil inlijven. Trump en de Republikeinen klagen dat Amerika tientallen miljarden dollar aan steun geeft aan Oekraïne. Dat geld moet volgens Trump ten goede komen aan de eigen bevolking.
Deskundigen wijzen er echter op dat zo'n 80 procent van het bedrag dat Amerika uitgeeft aan Oekraïne, terugvloeit in de eigen economie. Het is namelijk zo dat Oekraïne met het geld uit Amerika en Europa wapens koopt in vooral Amerika.
Hoe de deal er precies uit zou moeten zien, daarover heeft Trump zich niet uitgelaten. Mogelijk dwingt hij Oekraïne de Krim en de oostelijke Donbas-regio af te staan aan Rusland in ruil voor vrede - onder de dreiging anders de steun in de trekken.
4. Geen landelijk verbod op abortus
Republikeinen zijn in overgrote meerderheid fel gekant tegen het recht op abortus, maar Trump wil toch geen landelijk verbod instellen. Hij zei dat in zijn verkiezingsdebat met Kamala Harris in september. Trump had overigens al vaker gezegd dat wat hem betreft de afzonderlijke staten hun eigen regels moeten opstellen voor abortuswetten.
Eerder gold een landelijk recht op abortus, maar dat recht werd in juni 2022 teruggedraaid door het hooggerechtshof, waarin de meerderheid van de opperrechters conservatief is.
Trumps echtgenote Melania heeft in haar onlangs verschenen boek nadrukkelijk gezegd dat ze abortus beschouwt als een 'fundamenteel recht' van vrouwen.
Kamala Harris had van het onderwerp een belangrijk verkiezingsthema gemaakt.
5. Klimaatregels afschaffen
Tijdens zijn eerste ambtstermijn trok Trump Amerika terug uit het Klimaatakkoord van Parijs, waarin landen van over de hele wereld afspraken maken om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken. Onder Biden sloot Amerika weer aan, maar waarschijnlijk zal Trump het akkoord opnieuw opzeggen.
Veel landen nemen wetten aan die de uitstoot van broeikasgassen terugdringt, maar Trump heeft juist aangekondigd om te 'boren, boren, boren'; naar olie dus. Dit moet de energie voor Amerikanen goedkoper maken en de werkgelegenheid in de olie-industrie versterken.
Het boren naar olie mag wat Trump ook gebeuren in kwetsbare natuurgebieden, zoals in de noordelijke staat Alaska.
In eigen land schrapte hij eerder allerlei maatregelen die milieu en natuur beschermen. Dat is hij nu weer van plan. Zo wil hij bijvoorbeeld de auto-industrie in Amerika weer de vrije hand te geven.
6. Verlagen belasting, invoeren importrechten
Trump heeft beloofd een einde te maken aan de hoge inflatie. Hij wil daarnaast de belastingen voor burgers stevig verlagen. Zo wil hij dat uitkeringen en fooien, een belangrijke inkomstenbron voor de vele miljoenen medewerkers in de horeca, voortaan niet meer belast zijn. Ook bedrijven profiteren, die gaan aanmerkelijk minder belasting betalen.
Voor de import van goederen uit het buitenland gaat juist een tax van 10 procent gelden. Trump overweegt de economische banden met China nog veel steviger te beperken: import uit dat land zou zelfs met 60 procent belast kunnen worden. Hiermee wil Trump de eigen maak-industrie van bijvoorbeeld elektronica, auto's, kleding en voedingsmiddelen stimuleren.
7. Strafzaken tegen Trump zelf stoppen
Er lopen meerdere justitiële onderzoeken en zaken tegen Trump, die wil hij formeel laten stoppen. Eerste maatregel: Jack Smith ontslaan. Smith is speciaal aanklager van de overheid die twee zaken tegen Trump leidt: eentje voor het onzorgvuldig omgaan met staatsgeheime documenten, de andere voor Trumps betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool.
Trump 'kan deze zaken hem gewoon laten verdwijnen', zegt correspondent Erik Mouthaan in de podcast Bestemming Witte Huis. "Hij benoemt in zijn kabinet alleen maar mensen die doen wat hij zegt, dus hij zal de minister van Justitie opdragen Smith te ontslaan."
Trump zwoer Smith 'binnen twee seconden' te zullen ontslaan nadat hij is ingezworen als president. De president heeft altijd volgehouden dat het onderzoek naar hem politiek gemotiveerd is, hij noemde het vaker een heksenjacht.
Overigens moet de tv-zender CBS misschien ook wel vrezen voor de wraakzucht van Trump. Hij eist een schadevergoeding van 10 miljard dollar van de zender om een interview met Kamala Harris. Twee programma's van de zender zonden dat interview uit, maar knipten de antwoorden iets anders. Volgens Trump had CBS een aanvankelijk warrig en onsamenhangend antwoord zo geknipt dat het de tweede keer een helder antwoord leek. Hij dreigde bovendien de zender te verbieden.