Tegenvaller Musk: rechter weer niet akkoord met bonus van 56 miljard dollar
Een bittere pil voor Tesla-topman Elon Musk. Hij dreigt toch een bonus van maar liefst 56 miljard dollar (53 miljard euro) mis te lopen. Een Amerikaanse rechter stak voor de tweede keer een stokje voor de megabeloning. Musk reageert woest. Hij kan nog wel in beroep gaan.
Dat de bonus zo ongelooflijk hoog is, komt omdat deze al in 2018 werd toegezegd. Musk kreeg toen opties toegezegd, die kunnen worden omgezet in aandelen. Toen was de beurskoers van Tesla nog aanzienlijk lager dan nu.
Destijds werd afgesproken dat Musk de opties die hij heeft in Tesla kon omwisselen voor aandelen voor een prijs van ruim 23 dollar per aandeel. Maar sindsdien steeg de beurskoers, onder invloed van het succes van Tesla, gigantisch. Een aandeel is nu maar liefst 357 dollar waard. Dat is ruim 15 keer zoveel.
2,6 miljard, 56 miljard, 101 miljard dollar
Als Musk de opties wel zou krijgen, en ze zou omwisselen in aandelen en die vervolgens verkopen, dan zou hij per aandeel 334 dollar winst maken.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het pakket aandelenopties was aanvankelijk 2,6 miljard dollar waard. Maar die waarde was begin dit jaar, toen de rechter het pakket blokkeerde, al gestegen naar 56 miljard dollar. Op basis van de slotkoers van gisteren is het pakket nu zelfs ruim 101 miljard dollar waard.
Aandeelhouders waren wel voor
De rechter stak in januari ook al een stokje voor de megabonus voor Musk. Een kleine belegger in Tesla had bezwaar gemaakt tegen de bonus en spande een rechtszaak aan. Dat was mede omdat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders zijn broer Kimbal Musk.
Iin juni stemden de aandeelhouders van Tesla massaal voor de beloning voor Elon Musk. Veel aandeelhouders vinden de bonus noodzakelijk om te zorgen dat Musk bij Tesla blijft. Musk heeft meerdere grote bedrijven. Zo heeft hij aandelen in onder meer SpaceX, X (voorheen Twitter) en Neuralink.
Mocht Musk zijn tijd volledig aan die bedrijven gaan besteden, dan is dat slecht nieuws voor de autobouwer, vrezen sommige beleggers. Precies om dit te voorkomen, hebben ze in 2018 juist dit pakket afgesproken.
Rijkste ter wereld
Ook zonder de megabonus is Musk nu al puissant rijk. Volgens het Amerikaanse Forbes bezit Musk maar liefst 336 miljard dollar. Daarmee is hij verreweg de rijkste persoon ter wereld. Zijn vermogen is bijna de helft meer dan de nummer twee op de lijst, Jeff Bezos, bekend van Amazon.
Nadat de rechter in de VS in januari voor het eerst de bonus voor Musk afwees, was Musk zo boos dat hij Tesla formeel verhuisde van de Amerikaanse staat Delaware naar Texas.
Nu laat Tesla op X zijn ongenoegen blijken over de beslissing van de rechter. Musk postte de boodschap opnieuw en voegde daaraan toe: Shareholders should control company votes, not judges, oftewel aandeelhouders zouden het bij een bedrijf voor het zeggen moeten hebben, niet rechters.
Musk zelf heeft dertig dagen om te beslissen of hij in beroep gaat tegen de uitspraak.
In onderstaande video zie je dat als het aan de nieuw verkozen president Trump ligt, Musk een post krijgt in het nieuwe kabinet: