'Tata Steel IJmuiden diep in de schulden: maximum bereikt'
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden heeft veel geld moeten lenen om de crisis in de staalindustrie door te komen. Het heeft inmiddels 600 miljoen euro geleend bij banken, en daarmee is de limiet bereikt, schrijft de Telegraaf.
De krant baseert zich op interne stukken van Tata Steel. Aanvankelijk had Tata met banken de afspraak dat het een soort doorlopend krediet had van 200 miljoen euro, maar dat werd een paar keer noodgedwongen verhoogd tot uiteindelijk 600 miljoen euro.
Steeds meer geleend
In april zou het bedrag dat Tata Steel IJmuiden mocht lenen zijn verdubbeld tot 400 miljoen euro, maar dat geld was in september al volledig op, aldus de Telegraaf. Het maximumbedrag dat het staalconcern mocht lenen werd toen met nog eens 200 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro.
Het IJmuidense staalbedrijf heeft ook nog 150 miljoen euro geleend van de moeder in India. Dat moet begin volgend jaar worden terugbetaald.
Staalcrisis
Het is al langer duidelijk dat Tata Steel in de problemen zit. De Europese staalmarkt is zwak en Chinees staal is goedkoper. Tegelijkertijd zijn de grondstofprijzen en energieprijzen hier hoog. In boekjaar 2023, dat eindigde in maart, maakte het een verlies van 556 miljoen euro. Een jaar eerder maakte het bedrijf nog 352 miljoen euro winst.
Naast de moeilijke markt speelt bij het verlies mee dat de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen in de papieren lopen. Tata Steel heeft 300 miljoen euro gestoken in het verminderen van CO2-uitstoot, geluid en stank in de omgeving.
Wel weer winst
Inmiddels wordt overigens wel weer winst gemaakt. Het Indiase moederconcern kwam vorige maand met de halfjaarcijfers naar buiten. Daarin stonden ook de laatste cijfers voor Tata Steel Nederland.
Gecorrigeerd voor onder meer rente en belastingen werd hier 73,5 miljoen euro winst gemaakt in de periode april tot en met september.
Maar enkele weken geleden maakte Tata bekend dat het 60 miljoen euro extra wil bezuinigen in Nederland. Dit komt bovenop bezuinigingen die al lopen. Die besparingen hebben de kaspositie niet genoeg verbeterd.
Duizenden banen
Tata blijft vasthouden aan het plan om in 2030 te beginnen met het overgaan van steenkool op aardgas en later op waterstof. Daarvoor is wel geld van de overheid nodig. Vermoedelijk gaat het om miljarden euro's.
Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, zei gisteren tegen het FD dat het kabinet snel afspraken moet maken over steun voor Tata in IJmuiden. Anders zouden duizenden banen op het spel staan. Bij Tata Steel in IJmuiden werken zo'n 9000 werknemers. Volgens Elzinga gaat het verder om nog eens vele duizenden banen bij toeleveranciers in de regio.
In deze video zie je dat het mogelijk beter is om staal te maken in Nederland, in plaats van het uit bijvoorbeeld China te halen, maar dan moet het wel groen worden gemaakt: