Vooral buiten Europa

Op één na warmste november bevestigt: 2024 wordt warmste jaar ooit gemeten

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© anpOp één na warmste november bevestigt: 2024 wordt warmste jaar ooit gemeten
RTL

De maand november was de op één na warmste novembermaand sinds het begin van de metingen. Daarmee wordt bevestigd dat 2024 inderdaad het warmste jaar ooit gemeten wordt. Dat meldt de Europese klimaatorganisatie Copernicus.

Alleen november vorig jaar was warmer. Dit jaar was de novembermaand gemiddeld 1,62 graad warmer dan het pre-industriële niveau van voor 1850, toen de uitstoot van broeikasgassen begon. "Op dit moment is het feitelijk zeker dat 2024 het warmste jaar ooit zal worden en ruim 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële niveau zal liggen", schrijft Copernicus.

De Europese klimaatdienst brengt maandelijks updates over de wereldwijde lucht- en zeewatertemperatuur. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van miljarden metingen van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations over de hele wereld.

Parijse klimaatakkoord

De gemiddelde temperatuur in Europa was voor de maand november niet bijzonder warm te noemen. Maar buiten Europa was de temperatuur vooral in landen als Canada, delen van de VS, Mexico, Marokko, Australië en China boven normaal. In het westen van de VS, een deel van Noord-Afrika en op Antarctica was het juist kouder dan gemiddeld.

 

 

Bij de nieuwe cijfers trekt vooral de aandacht dat 2024 het eerste kalenderjaar zal zijn met een gemiddelde temperatuur die meer dan 1,5 graad hoger is dan het pre-industriële niveau. Samantha Burgess, adjunct-directeur van Copernicus zegt: "Dit betekent niet dat het klimaatakkoord van Parijs is geschonden, maar het betekent wel dat ambitieuze klimaatactie urgenter is dan ooit."

In het Parijse klimaatakkoord staat dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot ‘ruim onder de twee graden’, maar liever nog tot 1,5 graad. Het is niet zo dat deze doelstelling nu al overschreden is.

Bijna onhaalbaar

Omdat de temperatuur van jaar tot jaar kan verschillen, is ook afgesproken dat de temperatuur langere tijd achter elkaar tenminste 1,5 graad hoger moet zijn, voordat over dat Parijse klimaatdoel heen gegaan wordt.

Toch vrezen steeds meer klimaatwetenschappers dat de 1,5 graad niet langer haalbaal is. Alleen als de uitstoot van broeikasgassen vanaf nu heel scherp daalt, blijft dit doel nog binnen bereik. Maar sinds het Parijse akkoord in 2015 werd gesloten, is de uitstoot vrijwel elk jaar alleen maar verder toegenomen.

Alle klimaatdoelstellingen van landen wereldwijd bij elkaar opgeteld brengen de Parijse doelen nog altijd niet binnen bereik. Begin volgend jaar zullen landen een nieuw klimaatplan moeten indienen, in aanloop naar weer nieuwe klimaatonderhandelingen, volgend jaar in Brazilië.