Man die onterecht werd gebrandmerkt als oplichter krijgt 193.000 euro
Een man die als gevolg van een fout van de politie ten onrechte werd aangemerkt als betrokkene bij een oplichting waarbij een bejaarde vrouw via een babbeltruc werd bestolen, krijgt een schadevergoeding van 193.000 euro.
Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Den Haag. De politie verspreidde via de eigen website en via de media beelden van een man die helemaal niets met de oplichting te maken had. Volgens de man liep hij daardoor jarenlange schade op. De rechter is het met hem eens.
Babbeltruc
In juli 2021 werd een bejaarde vrouw slachtoffer van een zogenoemde 'babbeltruc', waarbij haar pinpas en beveiligingscode werden ontvreemd. Een handlanger van de dader pinde vervolgens met deze bankpas bij een vestiging van supermarkt Jumbo in Den Haag.
De politie vroeg camerabeelden op bij het supermarktbedrijf, en verspreidde de beelden van de 'verdachte' via de eigen website en via Omroep West. Op de beelden was de man herkenbaar te zien, terwijl hij de boodschappen afrekende en de supermarkt uitliep. In de uitzending werd gezegd dat hij vaker betrokken was bij babbeltrucs, en werd opgeroepen om hem te stoppen.
Pijnlijke fout
Achteraf bleek echter dat de politie een pijnlijke fout had gemaakt. De beelden waren bij een verkeerde supermarktvestiging opgevraagd, en de getoonde man bleek helemaal niets met de oplichting te maken te hebben.
Nadat de man zich bij de politie had gemeld, werden de beelden verwijderd. Vervolgens diende de man een schadeclaim bij de politie in. De politie erkende een fout te hebben gemaakt, en keerde de man een voorschot van 10.000 euro uit ter compensatie van de schade. Een door de politie ingeschakelde specialist berekende de schade daarna op 15.622 euro, onder meer door uit te gaan van een schadeperiode van maximaal één jaar.
Klanten kwijtgeraakt
Met dat bedrag ging de onschuldige niet akkoord. De man wees erop dat hij niet alleen als privépersoon schade had opgelopen, en beledigingen en grappen had moeten verduren. Ook zijn administratiekantoren en rijschool zouden door de blunder van de politie klanten en dus omzet zijn kwijtgeraakt.
De ondernemer nam een andere schade-expert in de hand, die uitging van een veel langere schadeperiode. Vooral de opgestapte en misgelopen klanten van de administratiekantoren zouden langdurige schade hebben opgeleverd, omdat zij in de regel vaak jarenlang diensten afnemen. Met die schadeclaim, van uiteindelijk zo’n half miljoen euro (inclusief advocaatkosten en rente) stapte de man naar de rechter.
Grotendeels gelijk
Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank de ondernemer nu dus grotendeels gelijk heeft gegeven. Volgens de rechter is zijn schade inderdaad langduriger dan maximaal één jaar.
Wel valt de uiteindelijk toegekende schadevergoeding lager uit dan de ingediende claim. De rechter berekende de schade van de bedrijven in totaal op ruim 183.000 euro. Aan immateriële schade kreeg de ondernemer nog eens 10.000 euro toegekend. Inclusief de rente en juridische kosten bedraagt het bedrag ruim tweehonderdduizend euro.
Woordvoerster Nynke Nammensma laat weten dat de politie nog overweegt om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. "Wij bestuderen het vonnis. Morgen volgt hier overleg over. Op een later moment volgt het besluit of de politie in hoger beroep gaat of niet." Advocaat Gert Poot, die optrad namens de ondernemer, reageerde niet op een verzoek om commentaar.
Ook de Rotterdamse Adirio kwam ten onrechte als verdachte in een opsporingsbericht. In deze video legt hij uit wat dat voor hem betekende: