Energiebedrijf Eneco schrapt banen: 'Komt mede door beleid overheid'
Eneco wil kosten besparen en daarom zullen er 350 banen verdwijnen, zegt het energiebedrijf. De bezuinigingen worden onder meer veroorzaakt door het beleid van de Nederlandse overheid op het gebied van warmtepompen, elektrische auto's en waterstof.
Volgens Eneco is het snijden in de kosten nodig om te kunnen blijven investeren in onder meer wind- en zonneparken.
Sinds de zomer worden er er al minder externe krachten ingehuurd. Daar komt de vermindering van het aantal banen van circa 350 FTE bovenop. De besparingen moeten per eind maart 2026 gerealiseerd zijn.
Nu werken er nog zo'n 4100 werknemers bij Eneco, aldus woordvoerder Edwin van de Haar. Het verlies van zo'n 350 banen betekent daarmee dat 8,5 procent van de banen zal verdwijnen.
Natuurlijk verloop
Volgens Eneco zal het grootste deel van het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop en doordat er minder externen en tijdelijke arbeidskrachten zullen worden ingehuurd.
Waar precies banen verdwijnen, is volgens woordvoerder Edwin van de Haar nog niet bekend. Hoeveel geld Eneco wil besparen door de maatregelen wil hij niet zeggen.
Batterijen
Naast wind- en zonneparken wil Eneco investeren in opslag van elektriciteit in batterijen, slim laden, walstroom voor schepen en de ontwikkeling van flexibele vraag.
Dat Eneco de kosten wil verlagen, heeft verschillende reden, aldus Van de Haar. Onder meer door de inflatie stegen de kosten van materialen en lonen.
Verder heeft de gestegen gasprijs, waardoor consumenten en bedrijven minder gas zijn gaan verbruiken, effect gehad. Er wordt nu zo'n 25 procent minder gas verbruikt dan een aantal jaren geleden. En minder vraag naar energie, betekent dat er minder mensen nodig zijn bij Eneco.
Overheidsbeleid
Het beleid van de Nederlandse overheid speelt het bedrijf echter nog meer parten, aldus Van de Haar. Zo heeft de beslissing van het kabinet om de warmtepomp niet verplicht te stellen, ertoe geleid dat er nu veel minder warmtepompen worden gekocht.
En doordat er geen subsidie meer wordt gegeven op elektrische auto's, heeft dat invloed op de vraag naar laadpalen. Ook komt de markt voor groene waterstof maar niet rond.
Negatieve impact
Het heeft impact op hoeveel mensen er nodig zijn bij Eneco. Nu werken bij Eneco bij de afdeling warmtepompen circa honderd mensen, en nog eens zo'n honderd houden zich bezig met laadpalen, zegt Van de Haar. Bij groene waterstof gaat het om 'enige tientallen'.
Als de overheid het beleid niet had gewijzigd, dan zou de situatie zeker anders zijn, aldus Van der Haar. Hoeveel de kostenbesparingen dan zouden zijn, vindt hij moeilijk te zeggen, "maar het heeft ongetwijfeld een negatieve impact".
De maatregelen betekenen overigens niet dat die afdelingen zullen verdwijnen, benadrukt hij. Sowieso kunnen monteurs ook elders binnen Eneco worden ingezet.
In deze video zie je dat het beter voor de wereld én voor je portemonnee is om te investeren in wind of zon: