'Mishandeling'

Omwonenden Schiphol gaan aangifte doen om geluidsoverlast

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOmwonenden Schiphol gaan aangifte doen om geluidsoverlast
RTL

Een aantal omwonenden van Schiphol gaat aangifte doen tegen de luchthaven, omdat ze al jaren 's nachts wakker liggen van de geluidsoverlast van vliegtuigen. Ze vinden dat mishandeling, zo bevestigt hun advocaat Bénédicte Ficq.

Naast Schiphol kunnen ook KLM en Transavia een aangifte verwachten, omdat ze die nachtvluchten uitvoeren. Ook tegen de Nederlandse staat wordt aangifte gedaan.

Lichamelijk en geestelijk letsel

Er kan sprake zijn van mishandeling als er geestelijk en lichamelijk letsel wordt toegebracht, zegt Ficq tegen RTL Z. Stelselmatige, ernstige slaapverstoring kan leiden tot dit letsel.

Er is veel onderzoek gedaan naar de fysieke en geestelijke gevolgen, legt ze uit. "Er zijn tal van problemen die opdoemen, op het moment dat je iedere nacht uit je slaap wordt gehouden", zegt ze. Zo kan het zorgen voor een hoge bloeddruk, problemen met het hart en stress. "We hebben het niet over een beetje geluidsoverlast. We hebben het over structurele, zware geluidsoverlast."

Regels overtreden

De luchthaven overtreedt de regels voor geluidsoverlast, meent de advocaat. "Dat een luchthaven denkt de ruimte te hebben om tienduizenden mensen nachtelijk uit hun slaap te mogen houden, en om de gezondheid van deze mensen opzettelijk te benadelen, daar is geen enkele rechtvaardigingsgrond voor."  

Zij wijst hierbij onder meer wijst op het oordeel van de rechtbank Den Haag in een zaak die Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) heeft aangespannen tegen de Staat.

Rechtbank: omwonenden onvoldoende beschermd tegen geluidshinder Schiphol
Lees ook

Rechtbank: omwonenden onvoldoende beschermd tegen geluidshinder Schiphol

Afgelopen maart oordeelde de rechter dat omwonenden van Schiphol jarenlang onvoldoende beschermd zijn geweest door de overheid tegen de geluidsoverlast van vliegtuigen. Het belang van groei voor de luchtvaart woog altijd zwaarder voor de staat, oordeelde de rechtbank in Den Haag. 

En daarmee heeft de staat in strijd gehandeld met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Staat is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Normale nachtrust

Het is nog niet bekend hoeveel omwonenden zich achter de aangifte zullen scharen. Er zijn momenteel vier aangevers, plus de stichting RBV, die de belangen van duizenden mensen behartigt. De verwachting is dat dit aantal zal groeien. De aangifte is nog niet definitief. "De aangeklede aangifte zal in februari worden ingediend bij het functioneel parket van het Openbaar Ministerie", zegt Ficq.

Over het doel van de aangifte is ze duidelijk: "Dat ze stoppen met de nachtvluchten en ervoor zorgen dat tienduizenden mensen gewoon weer kunnen slapen."

Reactie Schiphol

Schiphol laat weten kennis te hebben genomen van de voorgenomen aangifte van omwonenden, maar dat het de overheid is die het aantal toegestane (nacht)vluchten vaststelt en niet Schiphol. Wél draagt Schiphol bij aan het doel van de overheid om de geluidsbelasting voor omwonenden te verminderen. 

Vliegen in de nacht en vliegen met de meest lawaaiige toestellen ontmoedigen ze door daar fors hogere tarieven voor te gaan rekenen. Zo willen ze de inzet van minder lawaaiige vliegtuigen, ook in de nacht, stimuleren. 

De KLM laat weten de aangifte te zullen afwachten. 

Lees meer over
Bénédicte FicqSchipholTransaviaKLMSchipholGeluidshinder