De wc doorspoelen met regenwater? Bouwbedrijf Heijmans start proef
Bouwbedrijf Heijmans gaat bij vijf woningbouwprojecten experimenteren met regenwateropslag. De nieuwe woningen krijgen een ingebouwde watertank die regenwater opvangt om de wc mee door te spoelen, of de tuin te sproeien. Dit bespaart veel leidingwater.
Dat zegt Heijmans-topman Ton Hillen dinsdag in een podcast. Het gaat om tientallen woningen op vijf nieuwbouwlocaties in Nederland die standaard voorzien worden van een waterberging. De wc doorspoelen kost per persoon zo'n 30 liter schoon leidingwater per dag.
Regenwater in wasmachine
Dit soort systemen inbouwen in bestaande woningen is lastig en kostbaar, omdat daarvoor nieuw leidingwerk aangelegd moet worden, maar het systeem inbouwen in nieuwe woningen is relatief eenvoudig. Heijmans start daarom een proef om te zien of regenwateropslag een standaard onderdeel moet worden van de bouwprojecten waar het bedrijf bij betrokken is.
Heijmans gaat plastic watertanks inbouwen waar tijdens een regenbui honderden liters neerslag in opgevangen worden via de dakgoot. Dat water is schoon en wordt via leidingen naar de wc, maar ook de wasmachine of de tuinkraan geleid. Pas als de watertank leeg is, is er leidingwater nodig. In een Noord-Hollandse nieuwbouwwijk gebeurt dit ook al, zo schreef RTL Nieuws eerder.
Volgens de fabrikanten van de opvangsystemen is voor ruim de helft van het dagelijkse waterverbruik regenwater te gebruiken. Dit is zelfs beter dan leidingwater, omdat hemelwater geen kalk bevat. In steden zoals Amsterdam, Schagen en de gemeente Westland is een hemelwaterberging al verplicht bij nieuwbouw, om het riool te ontlasten tijdens hoosbuien.
Volgens Heijmans topman Hillen is regenwateropslag ook in Vlaanderen al verplicht, waardoor het leidingwaterverbruik per huishouden daar een stuk lager ligt dan in Nederland. Een Vlaming gebruikt gemiddeld zo'n 92 liter leidingwater per dag, terwijl een Nederlander op gemiddeld 129 liter uit komt.
Waterberging verplicht
Hillen vraagt wel om duidelijke regels, zodat andere bouwbedrijven ook aan de slag gaan met regenwateropslag. "We kunnen daarbij de commitment van de politiek goed gebruiken. Alleen met uniforme wet- en regelgeving kunnen we standaardiseren en het betaalbaar houden voor iedereen."
De vraag is wel of hij gehoor krijgt in Den Haag. De huidige minister voor volkshuisvesting, Mona Keijzer, heeft eerder aangekondigd dat ze zoveel mogelijk regels die woningbouw moeilijker of duurder maken, wil schrappen.
Het opvangen van regenwater kan op verschillede manieren, zo zie je in onderstaande video.