Afspraak van Woontop

Flexcity's: zeven wijken vol verplaatsbare woningen als oplossing voor de woningnood

Door Ruben Koops··Aangepast:
© ANPFlexcity's: zeven wijken vol verplaatsbare woningen als oplossing voor de woningnood
RTL

Zeven 'flexcity's', woonwijken die volledig bestaan uit nieuwe en gebruikte flexwoningen op verschillende plekken in Nederland, moeten de woningnood verlichten. Dat is een van de afspraken in het conceptakkoord van de Woontop, in handen van RTL Nieuws.

Ook komt er naar verwacht groen licht voor de bouw van 75.000 woningen in drie grote nieuwbouwgebieden in de Haarlemmermeer, bij Lansingerland en in Utrecht. 

Er wordt al jaren nagedacht over grootschalige woningbouw in deze polders, vandaag worden de afspraken hierover bekrachtigd onder leiding van minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting), die de Woontop organiseert.

300 flexwoningen per wijk 

De nieuwe 'flexcity's' zijn wijken die volledig bestaan uit 300 flexwoningen. Dit zijn kleine in de fabriek gebouwde huizen die verplaatsbaar zijn. Daarnaast komen er in deze wijken 200 lege kavels waar gebruikte flexwoningen een tweede leven kunnen krijgen. 

Het voordeel van flexwoningen is dat die relatief snel neergezet kunnen worden, als omwonenden geen bezwaarprocedures beginnen. In totaal gaat het om zo'n 4300 kavels die tussen 2027 en 2029 gerealiseerd moeten worden.

Flexwoningen hergebruiken

Veel flexwoningen moeten na verloop van tijd weer weg vanwege nieuwbouwplannen. Door ruimte vrij te houden in de 'flexcity's' hoeven de gebruikte flexwoningen niet gesloopt te worden, maar kunnen ze worden hergebruikt. 

De gemeente Hollandse Kroon in de kop van Noord-Holland en de mijnstreekregio in Zuid-Limburg hebben beloofd om dit soort 'flexcity's' te gaan aanleggen. Die komen nog bovenop de vijf gemeenten die hier al plannen voor hadden (Goes, Doetinchem, Dronten, Enschede, en Apeldoorn). In totaal gaat het om zo'n 4300 kavels die tussen 2027 en 2029 gerealiseerd moeten worden.

NHG-garantie moet flexwoning uit verdomhoekje helpen
Lees ook

NHG-garantie moet flexwoning uit verdomhoekje helpen

Op de Woontop zitten vertegenwoordigers van de bouwwereld, projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheden bij elkaar om afspraken te maken die de woningbouwproductie zo snel mogelijk naar 100.000 per jaar moet brengen. Nu blijft die steken op zo'n 75.000 nieuwe woningen per jaar, veel te weinig om aan de enorme vraag te voldoen.

Achterstandswijken

Aan de ambitie om 100.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan tweederde geschikt voor huishoudens met een modaal inkomen, wordt niet getornd. 

Verder lijkt er een akkoord te zijn over de bouw van 10.000 extra woningen in achterstandswijken zoals Rotterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost, die momenteel al extra geld van het Rijk krijgen om de leefbaarheid te verbeteren. 

De aanwezigen op de Woontop beloven vandaag vooral dat zij beter gaan samenwerken om nieuwbouwwijken sneller uit de grond te stampen. Overheden en de minister willen regels schrappen om daarbij te helpen.

Elk jaar een Woontop

Uit de concept-afspraken blijkt onder meer dat de minister belooft dat ze strenge duurzaamheidseisen voor nieuwbouwwoningen nog een keer gaat bekijken, de zogenaamde 'aanscherping milieuprestatie'. 

Ook spreken de vijf grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven) af dat ze zo veel mogelijk dezelfde regels zullen hanteren bij nieuwbouw.

Een andere opvallende afspraak is dat de Woontop kennelijk zo goed bevalt, dat het een jaarlijks terugkerende bijeenkomst wordt. Een van de agendapunten is: "De voortgang van de Woontopafspraken van december 2024 worden besproken en indien nodig worden bijgesteld."

De huurprijzen zijn in 30 jaar nog nooit zo hard gestegen als dit jaar. Vooral de huurders in de sociale sector voelen dit. Gepensioneerde Hansje Verbeek vertelt over de gevolgen voor haar.

Lees meer over
Mona KeijzerMinisterie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke OrdeningBouwend NederlandAedesWooncrisisWoningmarktWoningnoodFlexwoning