'Torenhoge' huurstijging volgend jaar, ondanks protest Woonbond
De huurprijzen mogen volgend jaar met maximaal 4,5 procent stijgen, is afgesproken tussen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) en de woningcorporaties. Daarmee hebben woningcorporaties voldoende inkomsten om jaarlijks 30.000 nieuwe sociale huurwoningen bij te bouwen en de bestaande voorraad te verduurzamen.
De afspraken zijn gemaakt als onderdeel van de Woontop. Op deze bijeenkomst in Nieuwegein zijn bouwers, projectontwikkelaars, corporaties en overheden vandaag bij elkaar om beslissingen te nemen die moeten leiden tot 100.000 nieuwe woningen per jaar. Die doelstelling is al jaren oud, maar de woningbouwproductie stokt op tussen de 70.000 en 80.000 woningen per jaar.
Minder hoog
De huurverhoging van 4,5 procent is minder hoog dan gevreesd. Eerder dit jaar werd rekening gehouden met een prijsstijging van ruim 6 procent, omdat de huuraanpassing gelijke tred houdt met de gemiddelde loonstijging. Nu hebben minister Keijzer en Aedes, de koepel van woningcorporaties, een nieuwe systematiek afgesproken waarbij de huuraanpassing wordt gebaseerd op het gemiddelde inflatiepercentage van drie jaar.
Met deze nieuwe afspraken beloven de woningcorporaties dat ze er alles aan gaan doen om al in 2027 zeker 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar te bouwen. Dat is twee jaar eerder dan de oude belofte van de corporaties.
'Torenhoog'
De Woonbond vindt de stijging van 4,5 procent alsnog 'torenhoog' en ondertekent de afspraken niet. Volgens de belangenorganisatie van Nederlandse huurders krijgt deze groep de rekening gepresenteerd voor de noodzaak om huurwoningen bij te bouwen. "Bouwplannen kunnen niet bekostigd worden door de bestaanszekerheid van huurders op het spel te zetten", aldus Woonbond-voorzitter Zeno Winkels.
Winkels en ook Aedes vinden dat minister Keijzer (Volkshuisvesting) de vennootschapsbelasting voor woningbouwcorporaties moet schrappen, een vorm van winstbelasting die de staatskas tussen de 1 en 1,5 miljard euro per jaar oplevert.
Dit jaar al 5,5 procent omhoog
Dit jaar stegen de huren al met zo'n 5,5 procent, een historische verhoging die sinds de jaren '90 niet meer was voorgekomen. In Nederland staan ongeveer 8,2 miljoen woningen, waarvan 32 procent sociale huurwoningen en 8 procent huurwoningen in de vrije sector.
In 30 jaar stegen de huren niet zo hard als dit jaar. Vooral de huurders in de sociale sector voelen dit. Gepensioneerde Hansje Verbeek vertelt over de gevolgen voor haar.