Groen licht: Roemenië en Bulgarije treden volledig toe tot Schengenzone
Roemenen en Bulgaren mogen vanaf komend jaar vrij reizen naar de meeste Europese landen. Nederland en Oostenrijk waren hier lange tijd tegen vanwege zorgen over illegale migratie, maar zijn overtuigd geraakt door dalende cijfers.
De twee Oost-Europese landen treden per 1 januari volledig toe tot het Schengenbied. Dat bestaat vanaf die dag uit 29 aaneengesloten landen waarvan de (EU-)inwoners in principe vrij mogen reizen voor werk, studie, of bezoek aan familie en vrienden.
De eerste stap hiertoe werd dit jaar voorjaar al genomen, toen vrij reizen per vliegtuig en boot mogelijk werd voor inwoners van de twee landen.
Er wordt sinds 2011 gesproken over mogelijke toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied. Door langdurig verzet van andere landen gebeurde dat vooralsnog niet. Nederland was fel tegen, net als Oostenrijk. Zij vonden dat de twee landen hun buitengrenzen slecht controleerden en te weinig deden tegen corruptie en georganiseerde misdaad.
Die zorgen zijn het afgelopen jaar weggenomen. Zo is het aantal migranten dat wordt onderschept bij de grens van Oostenrijk met Hongarije, de meest gebruikelijke route over land, sterk gedaald. Dit jaar werden tot dusver 4000 mensen zonder papieren onderschept, tegenover 70.000 in dezelfde periode vorig jaar, waardoor Oostenrijk zijn veto introk.
Die dalende trend lijkt ook minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) over de streep te hebben getrokken om groen licht te geven voor de toetreding, opvallend genoeg tegen de wens in van sommigen van haar eigen partijgenoten.
Schengen blijkt broos
Hoewel 'Schengen' met zijn straks circa 420 miljoen inwoners het grootste binnengrensvrije gebied ter wereld wordt genoemd, blijkt het project de laatste jaren broos. Volgens de afspraken mogen bij 'specifieke dreigingen' voor de openbare orde of binnenlandse veiligheid tijdelijk toch weer grenscontroles ingevoerd.
Die controles aan de binnengrenzen zien we steeds vaker terugkeren. Zoals bij de handhaving van reisbeperkingen als onderdeel van de coronamaatregelen, en recenter vanwege de vrees voor instroom van migranten zonder geldige papieren. In navolging van onder meer Denemarken, Duitsland en Frankrijk, voerde ook Nederland sinds deze week weer zulke tijdelijke grenscontroles in.
Het doel hiervan is het tegengaan van irreguliere migratie en grensoverschrijdende criminaliteit. Veel prioriteit heeft dat kennelijk niet: de marechaussee heeft vijftig mensen extra vrij gemaakt voor het controleren van de circa 840 grensovergangen met Duitsland en België.