Warmtefonds gaat subsidies voor verduurzaming voorschieten
Het Nationaal Warmtefonds schiet woningbezitters te hulp die hun huis willen verduurzamen. Nu moet je isolatiewerkzaamheden eerst zelf betalen en laten uitvoeren. Subsidies voor die maatregelen moet je achteraf aanvragen. Vanaf 2025 kun je dit alles regelen via het Warmtefonds en heb je de garantie dat je je subsidie daadwerkelijk krijgt.
Eén van de problemen die het Nationaal Warmtefonds signaleert, is dat de helft van de Nederlanders geen spaargeld heeft. Veel mensen moeten geld lenen via hun hypotheekverstrekker of het Warmtefonds om hun huis energiezuinig of gasloos te maken.
In het huidige systeem moeten mensen eerst zelf alle kosten voorschieten en kunnen pas na afloop van alle werkzaamheden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een subsidie aanvragen. Vaak een lastig proces en je hebt vóóraf geen garantie of je de subsidie daadwerkelijk krijgt.
Zekerheid dat je subsidie krijgt
Vanaf 2025 wil het Nationaal Warmtefonds de RVO-subsidies voorschieten. Zij staan garant dat je de subsidie daadwerkelijk ontvangt en dat je minder geld hoeft te lenen.
Het Warmtefonds start met een pilot van 25 woningen en daarna is het de bedoeling dit halverwege 2025 uit te rollen voor alle woningbezitters. Dan hoeven woningeigenaren nog maar langs één loket en weet je zeker dat je de subsidie krijgt.
Meer dan 350 miljoen euro aan leningen
Al tien jaar kun je een verduurzamingslening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Je kunt hiermee bijvoorbeeld zonnepanelen, HR++ glas, vloer-, dak, en gevelisolatie, een warmtepomp of een thuisbatterij financieren.
Inmiddels zijn er sinds de oprichting in 2014 tot oktober 2024 ruim 85.500 leningen verstrekt aan zowel particuliere huiseigenaren als aan een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hiermee zijn meer dan 125.000 huishoudens geholpen.
De cijfers over 2024 gaan over de eerste tien maanden van het jaar, dus die cijfers kunnen nog stijgen. In totaal zijn er tot met oktober 22.800 verduurzamingsmaatregelen genomen.
Kleine VvE’s moeilijke doelgroep
Dit jaar wordt er meer dan 350 miljoen euro aan verduurzamingsleningen verstrekt. Tot en met oktober 2024 zijn er 17.227 leningen verstrekt aan particulieren. Het aantal VvE’s met een lening blijft gering, zeker als je weet dat Nederland zo’n 1,5 miljoen VvE’s telt.
In 2024 zijn tot en met oktober 147 leningen verstrekt aan grote VvE’s en 51 aan kleine VvE’s (met maximaal acht woningen). Vooral het verduurzamen van kleine VvE’s met bijvoorbeeld twee eigenaren is lastig.
"Kleine VvE’s is een doelgroep die moeilijk bereikbaar is. Het is echt een uitdaging. En je moet het ook eens zien te worden met je buurman. Zeker als je maar met zijn tweeën bent", zegt Ernst-Jan Boers de bestuursvoorzitter van het Nationaal Warmtefonds.
De VvE gaat een verduurzamingslening aan en betaalt de buurman niet, dan draait de andere helft van de VvE op voor de kosten. Daar passen mensen voor. Daarom neemt het Warmtefonds bij een eventuele wanbetaler die te goeder trouw is het innen van de wanbetaler over, zodat de VvE hier niet mee wordt belast.
Taak voor gemeenten
Zo hoopt het Nationaal Warmtefonds meer kleine VvE’s over de streep te trekken. Ook ziet Boers een taak voor gemeenten om dit soort kleine VvE’s begeleiding aan te bieden. "Ga langs de deuren en help mensen met het maken van berekeningen, het aanvragen van een lening en offertes bij installateurs. Mensen hebben die hulp echt nodig."
Verder ziet Boers een duidelijke afname van het aantal aanvragen voor zonnepanelen. In 2023 werden er nog 12.685 leningen verstrekt en dat is tot en met oktober 2024 gedaald naar 7790. "Door het afschaffen van de salderingsregeling heeft het aantal aangevraagde leningen voor zonnepanelen een knauw gehad", zegt Boers.
Thuisbatterij in opkomst
Hij ziet wel dat thuisbatterijen in opkomst zijn. In 2023 leenden slechts drie woningbezitters geld voor een thuisbatterij om hun zelfopgewekte energie op te slaan. Tot oktober 2024 steeg dat aantal leningen voor een thuisbatterij naar 1265. Hier zit geen RVO-subsidie op.
In 2024 werden in totaal zo'n 21.000 leningen verstrekt. Toch wil het Nationaal Warmtefonds in 2025 reclame gaan maken om hun naamsbekendheid te vergroten. "We zijn een best kept secret", zegt Boers. Veel mensen kennen het Nationaal Warmtefonds niet en weten niet dat ze met een verzamelinkomen tot 60.000 euro een verduurzamingslening kunnen aanvragen tegen 0% rente.
Van het gas af in 2050
De overheid heeft de doelstelling om in 2050 van het gas te zijn. Boers is een optimistisch mens en heeft goede hoop deze ambitie te halen. Je kunt het verduurzamen van je woning in twee stappen verdelen: eerst isoleren en dan pas van het gas af.
Het gros van de mensen doet dit ook. Ze lenen met name voor de isolatie van hun woning. Van het gas afgaan is een grotere uitdaging. Zeker voor kleinbehuisden of VvE’s is het technisch moeilijk om over te stappen op een andere warmtebron dan gas.
In onderstaande video leggen we uit: isoleren kun je leren