Man krijgt bijna twee jaar geen loon uitbetaald, rechter grijpt in
Een bedrijf in de timmerindustrie moet een 27-jarige autistische medewerker bijna 50.000 euro aan achterstallig loon betalen. De man, die bijna twee jaar voor het bedrijf werkte, kreeg nooit betaald maar bleef trouw naar zijn werk gaan. Volgens de werkgever was er nooit een arbeidscontract getekend, maar de rechter maakt gehakt van die argumenten.
De werknemer werkte vanaf november 2022 fulltime als productiemedewerker bij het bedrijf in de timmerindustrie. Na een jaar werd volgens hem zijn contract stilzwijgend verlengd, zodat het nog een jaar doorliep.
Twee jaar werk, geen euro betaald
Voor zijn werk kreeg hij nooit betaald, maar de man kon die lange periode overbruggen doordat hij nog bij zijn ouders woonde. Vanwege zijn autisme (behoefte aan regelmaat en continuïteit) en vertrouwen dat het snel goed zou komen, bleef hij trouw bij het bedrijf werken, zonder betaald te krijgen.
Dit zorgde echter wel voor veel stress en in juni 2024 meldde hij zich ziek en vroeg om een afspraak met de bedrijfsarts. Hij kreeg echter geen oproep en ook werd geen reïntegratietraject gestart. Daarna vroeg hij om ontbinding van zijn contract, waarbij achterstallig loon en vakantiegeld moesten worden betaald.
In september boog de rechter zich over de zaak, maar de uitspraak is nu pas gepubliceerd.
Bedrijfkleding en inklokken
Bij de rechter gaf de werkgever toe dat de man al die jaren bij hem gewerkt had, dat de man de uren met een prikklok bijhield en dat hij ook bedrijfskleding had gekregen. Er zou wel een schriftelijk contract voorgelegd zijn, maar dit was nooit ondertekend. Volgens de werkgever was er dan ook geen sprake van loondienst.
Volgens de rechter maakt het niet uit dat het contract niet getekend is, een mondelinge afspraak geldt ook. En als de werkgever later andere afspraken had willen maken, omdat de man nog veel fouten maakte, had dat via een verbetertraject gemoeten. Niets betalen, is geen optie.
Misbruik van loyaliteit
Dat de werkgever de man iedere dag liet werken, is ernstig verwijtbaar, zeker omdat hij wist dat de werknemer autisme had. Dat er nooit een bedrijfsarts is ingeschakeld is ook verwijtbaar. Dit alles wekt de indruk dat het bedrijf zich nooit heeft bekommerd om de rechten en het welzijn van zijn werknemer, die daarentegen zelf loyaal zijn werkzaamheden is blijven verrichten.
Het bedrijf moet dus bijna 50.000 euro aan loon betalen, plus een verhoging van twintig procent voor rente. Het gaat om het loon van november 2022 tot en met september 2024 dus bijna twee jaar. Ook moeten openstaande vakantiedagen worden afgerekend
We hebben al jaren een krappe arbeidsmarkt. We hebben te weinig mensen en te veel werk. Het goede nieuws: er is een oplossing, zo zie in deze video.