Huurders duurder uit volgend jaar, vooral middenhuur stijgt flink
Huurders gaan volgend jaar flink meer betalen voor hun huurwoning. Vooral de huurders in de middenhuur zijn de klos met een stijging van bijna 8 procent. Maar ook in de sociale huursector en de vrije sector gaan de huren met procenten omhoog.
In de sociale huursector gaat de huur vanaf 1 juli 2025 met maximaal 5 procent omhoog. In de vrije sector gaat het per 1 januari 2025 om 4,1 procent. De stijging van de middenhuur spant de kroon. Daar ligt de maximale huurstijging vanaf het nieuwe jaar op 7,7 procent. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van de Rijksoverheid.
Wettelijk vastgelegd
De maximale stijgingspercentages zijn wettelijk vastgelegd om wonen in een huurwoning betaalbaar te houden. Voor middenhuur en de vrije sector zijn die percentages gekoppeld aan de prijs- en loonstijgingen.
Bij de maximale stijging in de middenhuur wordt alleen naar de loonstijging gekeken en daar mogen de verhuurders 1 procent bij optellen. Van december 2023 tot december 2024 was de gemiddelde loonstijging 6,7 procent. Met 1 procent erbij komt de maximale huurstijging in deze sector op 7,7 procent.
Middenhuur zijn de woningen met een huurcontact van 1 juli 2024 of later en een kale huurprijs tussen de 879,66 en 1.184,82 euro per maand.
Laagste cijfer telt
In de vrije sector wordt er zowel gekeken naar de inflatie als naar de loonstijging. Het laagste cijfer telt. In dit geval was dat de inflatie van (gemiddeld) 3,1 procent. Ook daar mogen verhuurders 1 procent bij optellen. Daarmee wordt de nieuwe maximale stijging in de vrije sector 4,1 procent.
Voor de sociale huursector werd tijdens de Woontop op 11 december bekendgemaakt dat de gemiddelde huurstijging per woningcorporatie voor 2025 beperkt wordt tot 4,5 procent.
Meer ruimte voor woningcorporaties
De maximale huurstijging op individueel woningniveau blijft wel 0,5 procent hoger dan de afgesproken 4,5 procent. Daarmee komt de maximale verhoging op 5 procent. De half procent extra huurverhoging zorgt ervoor dat woningcorporaties meer ruimte hebben om voor sommige woningen de huur minder te verhogen, bijvoorbeeld bij slecht geïsoleerde huizen of voor huurders met een lager inkomen, zonder dat hun totale huurinkomsten te veel dalen.
Hoeveel huurverhoging huurders in de middenhuur en vrije sector werkelijk gaan betalen, hangt af van hun huurcontract. Daarin kan een lagere huurverhoging staan.
Duizenden sociale huurwoningen in Nederland zijn slecht onderhouden, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws: