Geen boetes, beperkt naheffen

Strengere handhaving op schijnzelfstandigen: dit zijn de plannen van de fiscus in 2025

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPStrengere handhaving op schijnzelfstandigen: dit zijn de plannen van de fiscus in 2025
RTL

Volgend jaar deelt de Belastingdienst nog geen boetes uit als bedrijven de mist in gaan bij het inhuren van schijnzelfstandigen. Wel kunnen zij naheffingen voor de kiezen krijgen, maar 'slechts met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025.'

Dat bevestigt Tjebbe van Oostenbruggen, staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de handhavingsplannen van de Belastingdienst voor komend jaar uit de doeken doet.

'Zachte landing'

Volgens de staatssecretaris krijgen bedrijven die worstelen met de aangekondigde 'volledige handhaving' per 1 januari daarmee de beloofde 'zachte landing'. Vanaf komend jaar gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid en dat leidde al tot veel onrust onder opdrachtgevers en rumoer in de Tweede Kamer.

Volgens Van Oostenbruggen is er negen jaar lang onvolledig gehandhaafd en moet dat komend jaar veranderen, maar wel 'op de meest soepele wijze', zo zegt hij tegen RTL Nieuws. De Belastingdienst heeft hiervoor een team van zo’n tachtig mensen klaarstaan, onder wie inspecteurs.

Zzp'ers mogen niet meer: zorginstanties vrezen voor zorginfarct per 1 januari
Lees ook

Zzp'ers mogen niet meer: zorginstanties vrezen voor zorginfarct per 1 januari

Bedrijven moeten er volgens hem alles aan doen om aan de regels te voldoen en per 2026 zullen er ook boetes volgen voor wie dat niet doet. Maar: "Je kop gaat er niet meteen af als je een controle krijgt", nuanceert hij. 

Eerder werd al bekend dat de fiscus bedrijven die schijnzelfstandigen inhuren - en die werken aan beterschap - nog niet direct zou beboeten. Dat gebeurt pas vanaf 2026, zegt de staatssecretaris. 

Wel konden overtreders naheffingen en loonheffingen tegemoet zien. In een eerder plan konden die heffingen nog tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd, inmiddels is dat voorlopig afgezwakt tot uiterlijk 1 januari 2025.

Volgens Van Oostenbruggen kan de fiscus pas in 2030 weer tot vijf jaar terug naheffingen opleggen. Wel geldt er een uitzondering indien er sprake is van kwaadwillendheid, of als bedrijven eerdere aanwijzingen niet hebben opgevolgd. Op dat moment kan er wel worden besloten om ruimer te handhaven.

Boekenonderzoek

Bedrijven die worden gecontroleerd, kunnen een bezoek verwachten van een inspecteur die het bedrijf in eerste instantie op de regels en plichten wijst. Ondernemers krijgen zo nodig de kans om hun bedrijfsvoering te verbeteren, belooft de fiscus, bijvoorbeeld door schijnzelfstandigen in loondienst te nemen of de voorwaarden van een opdracht aan te passen. 

Ook kan de Belastingdienst kiezen voor een zogenoemd boekenonderzoek (controle van de administratie). "De inspecteur kan overgaan tot het instellen van een boekenonderzoek als ingeschat wordt dat er sprake is van grote risico’s op schijnzelfstandigheid en het risico dat de opdrachtgever blijft werken met schijnzelfstandigen", aldus Van Oostenbruggen. 

Risicogerichte handhaving

De fiscus belooft in zijn aanpak maatwerk en oog voor de menselijke maat. Ook moeten alle goedgekeurde modelovereenkomsten automatisch worden verlengd tot en met 31 december 2029.

De fiscus zegt verder door te gaan met wat het noemt risicogerichte handhaving in alle sectoren. "De Belastingdienst zal bij het toezicht alle mogelijke signalen en risico’s verwerken", zegt de staatssecretaris. Er is daarbij niet gekozen voor een specifieke focus op bepaalde sectoren die veel met zelfstandigen werken. Wel is er volgens Van Oostenbruggen specifiek aandacht voor arbeidsbemiddelaars, zoals uitzendbureaus. 

In deze video geven we je vijf tips om voor het einde van het jaar nog belasting besparen.

Lees meer over
BelastingdienstZZP'ers