Woede bij andere zzp'ers

Ministerie van Financiën betaalt boetes van eigen schijnzelfstandigen

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPMinisterie van Financiën betaalt boetes van eigen schijnzelfstandigen
RTL

Het ministerie van Financiën blijft volgend jaar met zelfstandigen werken voor de hersteloperatie Toeslagen. Tussenpersonen die de zzp'ers leveren, mogen eventuele boetes en naheffingen doorsturen aan het ministerie, dat die voor hen betaalt. Zzp'ers in andere sectoren reageren woedend op het nieuws.

In de contracten tussen het ministerie en tussenpersonen die de zzp'ers leveren, wordt een speciale clausule opgenomen, meldt vaksite Zipconomy op basis van een brief die aan de tussenpersonen is gestuurd.

"Als u na 1 januari 2025 een naheffing krijgt van de werknemerspremies, dan zal de Dienst Toeslagen deze naheffing vergoeden, inclusief de eventuele boete die betrekking heeft op het werknemerspremiegedeelte, mits u de benodigde bewijsstukken kunt overhandigen."

Per saldo kost dit de overheid en dus de belastingbetaler geen geld: het geld dat de tussenpersonen mogen doorberekenen, komt immers ook weer bij de overheid binnen. Maar in moreel opzicht begeeft de overheid zich op glad ijs.

Minstens 752 schijnzelfstandigen bij Financiën
Lees ook

Minstens 752 schijnzelfstandigen bij Financiën

De Algemene Rekenkamer gaf het ministerie van Financiën vorig jaar al een tik op de vingers, omdat het in 2022 via een 'uitzonderingspositie' zelfstandigen inhuurde. Want hoe kun je andere bedrijven de maat nemen, als je in eigen huis de zaken niet op orde hebt? 

Geloofwaardigheid Belastingdienst

"Het kan negatieve gevolgen hebben voor de werkzaamheden van belastinginspecteurs en de geloofwaardigheid van de Belastingdienst als bij de eigen organisatie honderden uitzonderingssituaties worden goedgekeurd", aldus de Rekenkamer.

Dat tussenpersonen nu boetes en naheffingen door mogen rekenen, gaat nog een stap verder. Iets waar de Rekenkamer nog geen oordeel over heeft, maar het leidt wel tot ophef onder zelfstandigen en opdrachtgevers. 

Zzp'ers ministerie Financiën

De zzp'ers werken bij verschillende afdelingen die zich bezighouden met de toeslagenaffaire. Het gaat om onder meer de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), twee commissies die de UHT onafhankelijk advies geven (de Bezwaarschriftenadviescommissie en de Commissie van Wijzen) en de Commissie Werkelijke Schade (CWS). 

Gedupeerde ouders kunnen daar aankloppen als de vergoeding van de UHT niet genoeg is om de werkelijke schade te vergoeden. De UHT valt onder het ministerie van Financiën en de CWS is in 2020 ingesteld door de staatssecretaris van Financiën.  

"Te bizar voor woorden", aldus een freelance projectmanager die RTL Z boos mailt. Iemand anders spreekt over een 'poppenkast'.

Een ander vraagt zich af hoe zich dat verhoudt tot het gelijkheidsbeginsel waarin staat dat de overheid iedereen gelijk moet behandelen. Maar juist omdat de fiscus ook de tussenpersonen een boete kan opleggen, verwachten sommige juristen dat er sprake is van gelijkheid.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) kondigt Kamervragen aan: "Dit is meten met twee maten: het kabinet houdt zich zelf niet aan de wet, maar zet de handhaving voor de rest van Nederland wel onverkort door."

Het is logisch dat het kabinet geen vertraging wil bij de afhandeling van het toeslagenschandaal en nu beseft dat het per 1 januari 2025 niet zonder (schijn)zelfstandigen kan, zegt Aartsen. 

"Maar eerlijk is eerlijk: geldt dat argument niet ook voor huisartsenpraktijken, kinderopvangorganisaties en andere bedrijven, organisaties en ondernemers die mogelijk in de problemen dreigen te komen per 1 januari 2025?"

Patiëntenstop bij GGZ

De nood is onder meer bij zorgorganisaties groot. Zo werd vandaag bekend dat GGZ Rivierduinen bij Leiden tot april 2025 een patiëntenstop instelt door handhaving van de wet DBA. Hierdoor is een tekort aan psychiaters ontstaan.

Lees meer over
BelastingdienstMinisterie van FinanciënZZP'ersDBAVBARZ link in bio