Alternatieven in beeld

Bouwplannen voor nieuwe kerncentrales vertraagd, locaties nog onzeker

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBouwplannen voor nieuwe kerncentrales vertraagd, locaties nog onzeker
RTL

De mogelijke bouw van twee kerncentrales in Nederland loopt vertraging op. Er is nog te veel onduidelijk over de beoogde locaties.

Dat bevestigt het ministerie van Klimaat en Groene Groei na berichtgeving van NRC

Het kabinet heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen over de mogelijke locaties van de nieuwe kerncentrales. Pas als dit locatiebesluit is genomen, kan eventueel worden gestart met de bouwwerkzaamheden.

De oorspronkelijke verwachting was dat de nieuwe plekken in het tweede kwartaal van 2025 zouden worden aangewezen. Maar dat is niet langer haalbaar, omdat eerst alle alternatieve locaties serieus moeten worden onderzocht, zegt een woordvoerder van het ministerie. Ook de formele aanbesteding is nog niet gestart.

'Ruimtelijke uitdagingen' 

De enige werkende kerncentrale in Nederland staat in het Zeeuwse Borssele. Het oorspronkelijke plan was dat twee van de vier nieuwe kerncentrales die het kabinet voor ogen heeft, in hetzelfde gebied zouden worden gebouwd. Maar dit brengt 'ruimtelijke uitdagingen' met zich mee, schreef minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) eind november in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarom kijkt het kabinet inmiddels ook naar andere locaties. Dat zijn Terneuzen, de Maasvlakte (1 en 2) bij de Rotterdamse haven en de Groningse Eemshaven. Op deze locaties moeten vervolgens ook nog specifieke percelen worden gevonden, waarvoor soms infrastructuur moet worden verlegd of bestaande bedrijven worden verplaatst.

Kabinet kijkt ook naar Terneuzen voor bouw kerncentrales
Lees ook

Kabinet kijkt ook naar Terneuzen voor bouw kerncentrales

Met name tegen de bouw van een kerncentrale bij de Eemshaven is fel verzet in Groningen. Hoewel de locatie beschikt over een hoogspanningsnet, voldoende koelwater en toegangswegen voor rampenbestrijding en het niet wordt omringd door druk bewoond gebied, ligt de Eemshaven wel naast Natura 2000-gebied de Waddenzee.

'Ongepast'

In zowel de betreffende gemeente (Het Hogeland) als in de provincie Groningen is grote weerstand tegen de komst van een kerncentrale. Zij noemen het plan 'ongepast', zeker na de schadelijke gevolgen van bodemdaling en aardbevingen veroorzaakt door de aardgaswinning in de regio. 

Het kabinet zegt zich bewust te zijn van 'de gevoeligheden in Groningen'. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei zegt daarom 'te zoeken naar een goede reden' om de Eemshaven uit te sluiten als beoogde locatie voor een kerncentrale. "Dit moet wel eerst goed worden onderbouwd", aldus een woordvoerder.

Kernenergie behouden

Het huidige kabinet wil kernenergie in Nederland behouden en uitbreiden, mits dat veilig kan. De regering ziet kernenergie als een goede aanvulling op zon- en windenergie, omdat bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale geen CO2 wordt uitgestoten. 

Het kabinet zet in op vier nieuwe kerncentrales. Daarnaast wordt verkend of op termijn ook kleinere kerncentrales (SMRs) kunnen worden gebouwd in Nederland. Over die SMRs is ook technologisch gezien nog veel onduidelijk.

Experts verschillen sterk in mening over of kernenergie noodzakelijk en wenselijk is in Nederland. Dit omdat een kerncentrale leidt tot radioactief afval dat nog generaties lang staling blijft afgeven, waarbij al die tijd de kans op een kernramp bestaat. Daarnaast wijzen tegenstanders op de hoge kosten, langdurige bouw, en beperkte beschikbaarheid van uranium.

Verschillende landen investeren in mini-kerncentrales. Ze zijn een stuk kleiner dan grote kerncentrales en mede daardoor ook veiliger. Kunnen zij een rol spelen in onze energietransitie? RTL Z maakt hier eerder deze video over:

Lees meer over
Sophie HermansMinisterie van Economische Zaken en KlimaatKernenergieKernreactorEnergietransitieKlimaatveranderingBorsseleTerneuzenGroningen