Kindermeubelmaker Bopita bankroet, omslag naar webshop is mislukt

Kindermeubelbedrijf Bopita uit het Gelderse Elst is failliet. De bekende maker van boxen, kinderstoelen, commodes en kinderbedden wist de omslag van traditionele groothandel naar een moderne webshop niet met succes te maken.
Dat blijkt onderzoek door RTL Z. Volgens het Centraal Insolventieregister gingen de drie bedrijven achter Bopita de dag vóór kerst op de fles. Curator Guido Roest moet de faillissementen van Frost Beheer, Lion International en Lion International Retail afwikkelen.
Klanten gedupeerd
Voor klanten die vooruit hebben betaald maar nog geen meubels hebben ontvangen, zijn de rapen waarschijnlijk gaar. Op het Belgische babyforum 24Baby klagen gedupeerde klanten dat zij al lang op hun spullen wachten en waarschijnlijk naar hun geld kunnen fluiten.
Curator Roest zegt nog niets te kunnen zeggen over de oorzaken van het faillissement. "Wij zijn momenteel nog druk bezig om alle betrokken partijen zoals de werknemers, de afnemers, de schuldeisers en de verhuurders te informeren en te helpen. Daarna komen wij pas toe aan het onderzoek naar de oorzaken."
Van box tot babykamer
Bopita is een bekende fabrikant van kindermeubels uit het Gelderse Elst. Het bedrijf werd in 1987 opgericht door de inmiddels 58-jarige ondernemer Jan Willem de Vries en werd onder meer bekend door zijn boxen en kinderstoelen. Inmiddels verkoopt het bedrijf allerlei kindermeubilair, tot volledige baby- en kinderkamers aan toe. Het bedrijf voert ook merken als ToiToi Kids en CocoMilou, en laat veel meubels in Roemenië produceren.
Volgens de eigen website werken er ruim 130 werknemers voor Bopita, maar curator Roest zegt dat er bij de failliete vennootschappen slechts zo'n 30 mensen werkten. Mogelijk werden er in de aanloop naar het faillissement al veel mensen ontslagen, of zijn op de website de Roemeense werknemers meegeteld.
Winstgevend
Uit de meest recente jaarrekeningen van de failliete bedrijven blijkt dat Bopita er eind 2022 eigenlijk nog niet eens zo heel slecht voor stond. Naar eigen zeggen was de bedrijvengroep zowel in 2022 als in 2021 winstgevend. En alledrie de bedrijven hadden eind dat jaar nog een positief eigen vermogen. Groothandelstak Lion International had zelfs een financiële buffer van 2,3 miljoen euro.
Maar in de verslagen wordt al wel gemeld dat de situatie in de eerste helft van 2023 plotseling zorgwekkend werd. De omzet (die overigens niet concreet wordt vermeld) liep terug, de kosten liepen op en de marges daalden. Voor heel 2023 werd een verlies verwacht.
Omslag naar webwinkel
Om weer gezond te worden, wilde de kindermeubelmaker de traditionele groothandelstak omvormen tot een moderne webwinkel. De eigenaar zou een half miljoen euro in het bedrijf steken, om een deel van de omslag te financieren.
Maar daarnaast was Bopita volgens het verslag ook afhankelijk van andere - bestaande en nieuwe - financiers. Daardoor was het voortbestaan van de onderneming volgens het verslag al in 2023 twijfelachtig.
Niet geslaagd
Omdat er sindsdien geen nieuwe jaarverslagen verschenen, is het onduidelijk wat de resultaten in 2023 en 2024 precies waren. Wel is duidelijk dat de succesvolle omslag naar een moderne webwinkel niet is geslaagd, en dat de kindermeubelmaker het uiteindelijk niet heeft gered. Op 24 december werden de drie bedrijven achter Bopita failliet verklaard.
Eigenaar-directeur De Vries was vandaag nog onbereikbaar voor commentaar. Bij het bedrijf zelf wordt de telefoon 'door omstandigheden' niet meer opgenomen, en een via de curator gemaild verzoek om toelichting werd nog niet beantwoord.
Doorstart
Curator Roest hoopt dat de activiteiten van Bopita kunnen worden voortgezet. "Daar werken we hard aan. Dit is geen faillissement waarbij de doorstartplannen al klaarliggen. Alles is nog in beweging. Maar een doorstart zou natuurlijk voor alle betrokkenen het beste zijn."
Je kunt ook je eigen kindermeubels maken, laat je inspireren door onderstaande video: