'Inhuur deel zzp'ers via detachering 39 procent duurder'

Zorgorganisaties, scholen en kinderopvangcentra worden mogelijk op kosten gejaagd nu ze voor een deel van het werk geen zzp'ers meer in mogen huren. Inhuur via alternatieve detacheringsbureaus of uitzendbureaus is namelijk veel duurder. Niet alleen vanwege de commissiekosten, maar ook omdat bij inhuur via een tussenpersoon btw betaald moet worden.
Een uitzendkracht in de zorg, de kinderopvang en het onderwijs is door de bijkomende inhuurkosten 39 procent duurder dan een zzp’er, becijfert ABN Amro.
Zelfstandigen in semipublieke sectoren, zoals onderwijs en zorg, mogen bij hun factuur geen btw (21 procent) rekenen, omdat die sectoren daarvan zijn vrijgesteld. Detacheringsbureaus en uitzendbureaus rekenen die btw wel. Dit leidt tot hogere kosten voor de inhurende instellingen.
Weinig gebruik van uitzendkrachten
Niet voor niets maken de semipublieke instellingen tot nu toe weinig gebruik van de tussenpersonen. Van de totale werkzame beroepsbevolking werkt zo’n 4 procent als uitzendkracht.
"In de zorg (1,4 procent), de kinderopvang (1,5 procent) en het onderwijs (1,7 procent) zijn die percentages veel lager," zegt Mario Bersem, sectoreconoom Zakelijke Dienstverlening bij ABN Amro.
Pleidooi voor vrijstelling
Bersem denkt dat het door de hogere kosten voor scholen en zorginstellingen aantrekkelijk blijft om met zelfstandigen te blijven werken, terwijl de overheid het aantal schijnzelfstandigen juist terug wil brengen.
Hij pleit ervoor om uitzendkrachten, net als zzp’ers, vrij te stellen van btw. Zo kunnen scholen en zorginstellingen geld besparen. Een vrijstelling kost de overheid 300 miljoen euro, aan misgelopen belasting becijfert de bank.
Commissie voor tussenpersoon
Maar ook met vrijstelling is werken met tussenpersonen vaak duurder. De uitzendbureaus moeten namelijk ook geld verdienen. Ze rekenen dus commissie. Een brutomarge van 15 procent op het loon is heel gebruikelijk, aldus Bersem.
"In combinatie met de 21 procent niet-verrekenbare btw, is een uitzendkracht in de zorg, de kinderopvang en het onderwijs in totaal 39 procent duurder dan de zzp’er."