Kwartaalcijfers

Sport houdt Netflix populair, maar is ook een uitdaging: 'Hoge kosten'

Door Mereyn Geskus··Aangepast:
© Tayfun Coskun / Anadolu via ANP Sport houdt Netflix populair, maar is ook een uitdaging: 'Hoge kosten'
RTL

Over populariteit heeft Netflix nog steeds niet te klagen. In de laatste drie maanden van 2024 verwelkomde de streamingdienst wereldwijd een recordaantal nieuwe abonnees. Dit komt mede door sportevenementen. De eredivisie volgen op Netflix is in de toekomst niet ondenkbaar, maar voorlopig nog wel ver weg.

In het vierde kwartaal van vorig jaar kreeg Netflix er 19 miljoen nieuwe betalende klanten bij, waardoor het totaal aantal abonnees de 300 miljoen is gepasseerd.

De bokswedstrijd tussen Jake Paul en Mike Tyson van november wordt door Netflix aangewezen als een succesfactor. Met meer dan 108 miljoen kijkers kijkers 'het meest gestreamde sportevenement ooit', schrijft het Amerikaanse bedrijf in het persbericht over het laatste kwartaal van vorig jaar.

Daarnaast werden tijdens kerst twee wedstrijden uit de hoogste American-footballcompetitie (NFL) gestreamd, die tientallen miljoenen Amerikaanse kijkers trokken.

Netflix voorzichtig

Toch is Netflix voorzichtig als het gaat om live sport. Volgens directielid Ted Sarandos is het 'extreem uitdagend' om geld te verdienen aan het uitzenden van volledige seizoenen (met alle wedstrijden) van grote sportcompetities.

"Als er een pad was dat voor voor ons en de competitie zou werken, dan zouden we dat verkennen", zegt Sandaros. 

"Sportmediarechten zijn enorm kostbaar, vooral in de Verenigde Staten", zegt sportmarketeer Marcel Blijlevens. "Daar is cord cutting, het opzeggen van abonnementen op traditionele televisiezenders, een veel groter fenomeen. De onderlinge concurrentie tussen mediabedrijven is groot."

Beyoncé Bowl verschijnt 'binnenkort' in zijn geheel op Netflix
Lees ook

Beyoncé Bowl verschijnt 'binnenkort' in zijn geheel op Netflix

"Lineaire zenders bieden tegen elkaar op en zijn absurde bedragen gaan betalen voor het verkrijgen van sportmediarechten, in de hoop dat ze daarmee hun klanten vast konden houden", vervolgt Blijlevens. 

Situatie in Europa 

Een enigszins vergelijkbaar patroon is in Europa te zien. "Voor rechten van mooie sport maak je inmiddels hoge kosten en ze leveren vaak minder op dan eerder", weet Marcel Maijer uit eigen ervaring. Hij is bij RTL en Videoland verantwoordelijk voor sport.

"Die reclame-inkomsten kunnen de kosten onvoldoende compenseren", zegt hij. "Sportrechten kunnen wel dienen als marketinginstrument, want sport levert in veel gevallen wel extra kijkers op. Maar dan heb je het vooral over de grote sporten. Voetbal, Formule 1, wielrennen. Voor de meeste andere sporten is het vaak sappelen."

Sport 'niet nodig' 

Laat Netflix nou net niet verlegen zitten om kijkers en belangstelling. Ook in Nederland niet. "Daarom heeft Netflix bijvoorbeeld de eredivisie of een andere grote competitie nu niet nodig. Als ze marktaandeel gaan verliezen, misschien wel", legt Blijlevens uit. 

"De markt verandert continu, dus het kan het zo zijn dat de situatie over een paar jaar anders is. De liverechten voor de eredivisie liggen tot en met seizoen 2029-2030 bij ESPN. Als Netflix of bijvoorbeeld Videoland marktaandeel verliest, kunnen eredivisierechten het tij keren", zegt de sportmarketeer, die benadrukt dat het om een voorbeeld gaat.

Betaal het dubbele

Maijer zegt dat sport ook voor Videoland relatief duur is. "Het is ook lastig bouwen op sportrechten, want je moet aan het einde van de contractduur weer opnieuw gaan onderhandelen. Heb je iets tot een succes gemaakt, betaal je daarna het dubbele."

Kijk hieronder naar beelden van het gevecht tussen Jake Paul en Mike Tyson. De tekst gaat door onder de video. 

Dat Netflix volgens Blijlevens in Amerika 'niet een teen, maar een hele voet' in het water heeft gezet op het gebied van sport, komt doordat het daar veel meer concurrentie ondervindt dan in Nederland en de rest van Europa. Hierdoor is de noodzaak om het aanbod aan series aan te vullen met sport aan deze kant van de oceaan minder aanwezig.

Zo wordt het WK voetbal voor vrouwen van 2027 en 2031 exclusief door Netflix uitgezonden. In Amerika dan.  "Een maand vol met drama, gespeeld door de grootste atleten van de wereld", aldus Sarandos. 

Opsplitsen en zelf organiseren 

Om wat minder te betalen voor sportmediarechten, worden meerdere oplossingen genoemd. Blijlevens: "Het opsplitsen van de rechten bijvoorbeeld. In Amerika zie je dat speeldagen in de NFL verdeeld worden onder broadcasters." Zo had Netflix alleen de rechten van de NFL-wedstrijden tijdens kerst.

De kickbokswedstrijd tussen Rico Verhoeven en Levi Rigters was op Videoland te zien: 

Het organiseren van eigen sportevenementen lijkt ook geld te besparen. Je hebt de rechten dan immers in eigen hand. Dit deed Netflix tijdens het gevecht tussen Paul en Tyson. "Sporttechnisch was het niet best, maar qua marketing was het grandioos", zegt Maijer. 

Over techniek gesproken, de stream tijdens en voor deze wedstrijd haperde. Het mag duidelijk zijn dat een livestream die goed werkt een voorwaarde is. 

Tour de France 

Volgens Maijer moet niet worden onderschat dat het zelf organiseren van sportevenementen ook risicovol kan zijn, vanwege de kosten. "En je weet niet of het aanslaat." 

Voor sommige sportbonden zou een samenwerking met Netflix volgens Blijlevens geen gek idee zijn. Juist om jongeren te trekken. "De Tour de France zou, met het vergrijzende publiek, bijvoorbeeld best een interessante partner voor Netflix kunnen zijn." 

Lees meer over
Jake PaulNetflixVideoland

Laatste video's van RTL Nieuws

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'
Tijdens telefoongesprek

Premier Schoof bevestigt komst Trump naar NAVO-top: 'Heel belangrijk'