Nederlandse ondernemers in Silicon Valley versieren half miljard aan investeringen

Nederlandse ondernemers in Silicon Valley hebben afgelopen jaar 543 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Dat is ruim dubbel zoveel groeigeld als het jaar ervoor.
In de Amerikaanse technologieregio zijn op dit moment zeker dertig jonge bedrijven gevestigd met een Nederlandse (mede)oprichter. Elf daarvan wisten in 2024 nieuw groeikapitaal op te halen.
Opgeteld gaat het om totaal 543,4 miljoen dollar (omgerekend zo'n 520 miljoen euro). Dat is meer dan een verdubbeling van 2023, toen 231 miljoen dollar werd opgehaald door zeven Nederlandse 'founders'. Dat blijkt uit een analyse van Oliver Binkhorst van het Nederlandse start-upnetwerk DutchTechX.
Flyr blinkt uit
De grootste uitblinker was afgelopen jaar de 34-jarige Limburgse ondernemer Alex Mans (op de foto boven dit artikel). Zijn bedrijf Flyr kreeg vorig jaar 225 miljoen dollar aan groeikapitaal van investeerders. Het bedrijf in San Francisco ontving daarnaast 70 miljoen dollar aan leningen van het Amerikaanse Vista Credit Partners om zijn softwareproducten op te schalen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Flyr levert software aan luchtvaartmaatschappijen. Met die software kunnen bedrijven (dynamische) prijzen voor passagiers vaststellen, en bepalen welke toestellen op welke vluchten worden ingezet. De software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) en is ook ontworpen voor bedrijven in de horeca- en transportsector.
Het bedrijf wordt inmiddels door investeerders gewaardeerd op 900 miljoen dollar en concurreert met het beursgenoteerde Spaanse bedrijf Amadeus dat ook geautomatiseerde reserveringssystemen levert aan de luchtvaart.
Investeringen schommelen
De investeringen in Silicon Valley schommelen jaarlijks behoorlijk. Zo was 2021 voor veel ondernemers een topjaar, omdat geld destijds goedkoop beschikbaar was vanwege historisch lage rentes. Toen die rentes weer stegen, droogde het beschikbare groeigeld net zo snel weer op.
Dat de markt voor durfkapitaal (venture capital) in 2024 opnieuw is opgeleefd, is vooral te danken aan AI. Vorig jaar vloeide met 97 miljard dollar bijna de helft van al het Amerikaanse durfkapitaal naar AI-startups - een nieuw record. Het enthousiasme voor kunstmatige intelligentie is flink aangewakkerd, mede door het succes van chatbot ChatGPT van ontwikkelaar OpenAI.
Een deel van dat AI-kapitaal ging naar Contextual AI van de Nederlandse oprichter Douwe Kiela. Hij ontving afgelopen zomer 80 miljoen dollar aan groeigeld. De in 2023 opgerichte startup helpt bedrijven om hun AI-toepassingen beter in te zetten, zodat ze goedkoper en sneller kunnen werken. Contextual deed dat bijvoorbeeld al voor de Amerikaanse chipmaker Qualcomm en de Britse bank HSBC.
Niet enkel AI
Ook andere Nederlandse techondernemers in Silicon Valley trokken financiering aan. Zoals de van oorsprong Twentse ondernemer Said Ouissal van Zededa, dat een besturingssysteem heeft ontwikkeld waarmee het dataverkeer van internetapparaten wordt gestroomlijnd en beveiligd (ook wel bekend als 'edge computing'). Het in San Jose gevestigde Zededa ontving 72 miljoen dollar aan groeigeld en wordt gewaardeerd op 400 miljoen dollar.
Een ander bedrijf dat opvalt is Prolific Machines. Dit biotechbedrijf is in 2020 mede opgericht door de Nederlandse biomedische wetenschapper Max Huisman, en haalde in juni voor 55 miljoen dollar aan investeringen op. Prolific Machiens ontwikkelt een nieuwe technologie die celgroei stimuleert met behulp van lichtgolven. De technologie kan niet alleen worden gebruikt voor het ontwikkelen van goedkopere medicijnen tegen malaria, maar ook voor het produceren van betaalbaar kweekvlees voor consumenten over de hele wereld.
In de video hieronder legt oud-Europarlementariër Marietje Schaake uit dat Nederland niet goed is voorbereid op banenverlies door de snelle opkomst van AI.