Prijzen voor boodschappen rijzen in januari de pan uit: 7 procent duurder

Ook in de afgelopen maand werd het leven weer duurder, met maar liefst 3,3 procent. Maar de prijzen stegen wel minder snel dan in december. Toch was je voor boodschappen flink meer kwijt dan een jaar eerder: maar liefst 7 procent.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie in januari lag op het laagste niveau sinds juni vorig jaar. In vergelijking met december werd het leven zelfs 0,3 procent goedkoper, maar dat komt mede door seizoensinvloeden.
Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan buiten het vakantieseizoen, aldus het CBS.
Diensten, waaronder bijvoorbeeld je kapper of verzekeringen vallen, waren in januari 4,4 procent duurder, dat is minder dan de prijsstijging van 5,8 procent van december. Energie, inclusief benzine en aardgas, was zelfs 1,4 procent goedkoper dan dezelfde maand een jaar eerder.
Boodschappen
Maar boodschappen werden wel weer duurder, en flink ook. Voor voedingsmiddelen, dranken en tabak was je vorige maand maar liefst 7 procent meer kwijt dan een jaar eerder. Daarmee stegen die prijzen nog meer dan in december, toen ze 6,7 procent hoger waren.
Dat de prijzen van boodschappen nog steeds stijgen komt voor een deel door de hogere tabaksaccijns, die op 1 juli werd ingevoerd, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, uit. Waarom ook andere voedingsmiddelen duurder worden weet hij nog niet.
De snelle raming is volgens het CBS berekend op basis van nog onvolledige gegevens. De definitieve inflatiecijfers van januari worden op 13 februari gepubliceerd.
Europese inflatie
De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode, die iets afwijkt, kwam in januari uit op 2,9 procent. In december was dat 3,9 procent. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.
De inflatie in de eurozone is in januari verder gestegen naar 2,5 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In december werd het dagelijks leven in de eurozone nog 2,4 procent duurder. De inflatie in het eurogebied is nu al vier maanden op rij aan het stijgen en ligt boven de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
De inflatie in Nederland ligt al geruime tijd boven het gemiddelde van de eurozone. Volgens het CBS komt het vooral door de prijsontwikkelingen van diensten en tabaksproducten dat de inflatie in Nederland hoger is dan in de eurozone.
In deze video zie je waarom de prijzen van boodschappen in onze buurlanden zoveel verschillen: