Ontwikkelingsmaatschappij ROM Inwest mag klokkenluider ontslaan

De regionale investeringsmaatschappij ROM Inwest uit Haarlem mag een klokkenluider ontslaan, die alarm sloeg over mogelijke belangenverstrengeling bij de organisatie. De rechter vindt weliswaar dat de melding onderzocht moet worden, maar ook dat de melder zich volstrekt onacceptabel gedroeg.
Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland.
Overheidsgeld
De klokkenluider werkte sinds begin 2022 als investeringsmanager bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij ROM Inwest. Die organisatie, gevestigd in de voormalige Haarlemse Koepelgevangenis, investeert overheidsgeld in de ontwikkeling van jonge, kansrijke bedrijven in de regio. In mei vorig jaar meldde de man zijn zorgen bij zijn werkgever over mogelijke belangenverstrengeling van een van de directeuren (zie kader onderaan).
In juni beklaagde hij zich bij de toezichthouders van de organisatie ook over 'ongewenste omgangsvormen' van de directeur, waaronder pesten en treiteren. En in juli deed hij een officiële klokkenluidersmelding.
'Manipulatieve schoft'
Mede omdat ROM Inwest zijn meldingen naar zijn mening niet snel genoeg oppikte, liepen de zaken snel uit de hand. Zo stuurde de man zijn collega's berichten waarin hij aankondigde 'de strijd' aan te gaan met de directeur, door hem aangeduid als 'een manipulatieve schoft'. Ook zou hij 'de plas met benzine om hem heen aansteken', en hem 'fysiek opzoeken' als hij zijn teamleden een onveilig gevoel gaf.
De oplopende spanningen leidden ertoe dat ROM Inwest de investeringsmanager eind juli schorste. Daarmee nam de man echter geen genoegen. In nieuwe berichten aan collega's dreigde hij met een 'veldslag in de rechtbank', die ook 'in de krant' zou komen.
Toch geschorst
Ook stapte de investeringsmanager daadwerkelijk naar de rechter om de schorsing aan te vechten, aanvankelijk met succes. Eind augustus oordeelde de kantonrechter dat hij weer aan de slag kon. Maar omdat de ophef bleef aanhouden, was dat van korte duur. Eind november meldde RTL Z dat ROM Inwest een tweede rechtszaak had gewonnen, waardoor de investeringsmanager toch - voorlopig - op non-actief werd gezet.
Nu blijkt dat ROM Inwest vervolgens een procedure begon om de man te ontslaan. Ook die was succesvol. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Noord-Holland vorige maand groen licht heeft gegeven voor het ontslag.
Verwijtbaar gedrag
Volgens de Haarlemse kantonrechter heeft de investeringsmanager weliswaar 'op redelijke gronden een vermoeden van belangenverstrengeling' gemeld, maar heeft hij zich daarbij 'zodanig verwijtbaar' gedragen dat 'een onhoudbare situatie' is ontstaan. "Dat zijn gedrag voortkomt uit frustratie over het feit dat ROM Inwest zijn meldingen niet serieus heeft genomen, is niet aannemelijk geworden en vormt bovendien onvoldoende rechtvaardiging voor zijn gedrag", aldus de uitspraak.
Ook vindt de rechter dat de investeringsmanager zich niet kan beroepen op zogenoemde klokkenluidersbescherming, omdat zijn ontslag het gevolg is van zijn onacceptabele gedrag, en niet van de meldingen.
Geen ontslagvergoeding
Dat betekent dat ROM Inwest de man op straat mag knikkeren, zonder hem een cent aan ontslag- of schadevergoedingen te betalen. Zelf had de man, in het geval hij zou worden ontslagen, een reguliere ontslagpremie en een billijke vergoeding van nog eens 272.000 euro geëist.
"Wij zijn blij dat hiermee een einde is gekomen aan de onhoudbare situatie, maar betreuren die wel gezien de impact die ze heeft gehad op alle betrokkenen", reageert woordvoerder Fleur Deul van ROM Inwest. Advocaat Thea Vlot van de investeringsmanager zegt niets over de zaak te kunnen zeggen. Daardoor is ook nog niet bekend of de man nog een hoger beroep overweegt.
'Onderzoek loopt nog'
De ontslagen investeringsmanager wilde dat ROM Inwest een onderzoek zou beginnen naar de mogelijke belangenverstrengeling van een 'directeur innovatie' van de organisatie. Deze man is daarnaast ook partner van een adviesbureau, dat voor ROM Inwest met publiek geld gefinancierde opdrachten verrichtte.
De kantonrechter in Haarlem vindt 'dat er redelijke gronden zijn voor zijn vermoedens van belangenverstrengeling'. Ook de interne gedragscode en het externe onderzoek waarvoor de toezichthouders van ROM Inwest inmiddels opdracht hebben gegeven, zouden erop wijzen dat de melding niet onbegrijpelijk is. "Dat betekent overigens niet dat de melding ook gegrond is; dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen", benadrukt de kantonrechter daarbij.
Volgens woordvoerster Fleur Deul van ROM Inwest loopt het onderzoek momenteel nog. "Dat wordt uitgevoerd door een externe partij, dus wij kunnen niet meer doen dan de resultaten afwachten. Tot die tijd kunnen en willen wij niet op de zaak ingaan, om de zorgvuldigheid van het onderzoek en de privacy van de betrokkenen te beschermen."
Volgens de woordvoerster is de betreffende directeur gedurende het onderzoek 'nog aan de organisatie verbonden'. "Hij staat niet op de loonlijst, maar is ingehuurd om een opdracht te vervullen. Wij zien geen reden om die opdracht in te trekken."
Wat opvalt in dat de man op zijn persoonlijke Linkedin-pagina wel zijn directeurschap bij het adviesbureau noemt, maar zijn functie bij ROM Inwest niet. "Daar gaan wij niet over, dat is zijn persoonlijke pagina", aldus Deul.