Dienstregeling verstoord

Honderden ProRail-projecten verstoren treinverkeer in 2025: 'Vaker overdag en in weekenden'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Jeroen Jumelet Honderden ProRail-projecten verstoren treinverkeer in 2025: 'Vaker overdag en in weekenden'
RTL

De treinreizigers die vorig jaar de werkzaamheden op het spoor vervloekten, zullen zich ook in 2025 verbijten. Spoorbeheerder ProRail gaat dit jaar aan meer dan 400 projecten werken. Vanwege personeelsschaarste en 'de druk op beschikbare materialen' wordt er volgens ProRail steeds vaker overdag, in weekenden en buiten de vakanties gewerkt.

"Dat zorgt voor hinder", erkent ProRail. Vooral reizigers die gebruikmaken van het spoor in en rondom Groningen krijgen het deze zomer voor de kiezen. Op het hoofdstation daar zou de dienstregeling dit jaar 51 dagen verstoord worden, maar dat blijkt nog vaker te gebeuren, meldde ProRail gisteren al. "Aannemer Strukton heeft aangegeven dat de periode - in de zomer van 2025 - niet lang genoeg is voor het werk dat zij moet verrichten." 

In Den Haag gaat de dienstregeling binnenkort al overhoop. Daar wordt vanaf 15 februari twee weken gewerkt op Den Haag Centraal, dat in die periode drie weekenden helemaal dicht is. Vorig jaar lag Amersfoort er weken uit. Volgens een woordvoerder van ProRail was er veel aandacht voor dat station, terwijl er ook hinder was in de rest van het land. "Dat zal dit jaar niet anders zijn." 

Noodzaak werkzaamheden 

De overlast ten spijt, nodig zijn de werkzaamheden wel. "De betrouwbaarheid van het spoor meten we - onder andere - af aan onze prestaties: de punctualiteit. Die liet eind 2023 tot medio 2024 te wensen over en is sindsdien aan de betere hand." Met punctualiteit wordt het aantal treinen dat op tijd komt bedoeld.

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf vandaag twee weken helemaal plat
Lees ook

Treinverkeer rond Amersfoort vanaf vandaag twee weken helemaal plat

Daarnaast 'wordt het netwerk onderhouden en toekomstbestendig gemaakt voor veilig en betrouwbaar treinverkeer'. ProRail zegt dat het aantal spoorprojecten de afgelopen jaren 'fors' is toegenomen. In 2025 en de jaren daarna blijft dat aantal nagenoeg gelijk. Vanwege de eerdergenoemde 'uitdagingen' is dit 'het maximaal haalbare'. 

"We doen in 2025 ongeveer evenveel als in 2024 en dat is 30 procent meer dan in 2020", zei topman John Voppen van spoorbeheerder ProRail in augustus over het aantal werkzaamheden. Tot 2030 zal het aantal werkzaamheden 'op dat niveau' zijn, aldus Voppen.

Op het kaartje hieronder is te zien waar in Nederland aan het spoor gewerkt gaat worden. Op de plekken waar de plaatsnamen staan is de overlast naar verwachting het grootst. Op de site van Prorail is een preciezer overzicht met de planning en de duur van de hinder te vinden. 

"We werken met man en macht om onze doelen te halen, maar het gaat heel lastig worden", zei Voppen toen. Dat komt mede doordat veel infrastructuur verouderd is.

ProRail schrijft nu dat het van plan is eerder bekend te maken wanneer de dienstregeling verstoord wordt door werkzaamheden, zodat reizigers en vervoerders zich hierop kunnen voorbereiden. "Reisplanners van vervoerders zorgen voor concrete informatie vanaf zo’n tien dagen voor de start van de werkzaamheden zelf."

Problemen in Duitsland voelbaar

Bij het plannen van de werkzaamheden krijgt ProRail ook nog te maken met moeilijkheden van buitenaf. "De grootschalige werkzaamheden over de Duitse grens – die in oktober 2024 begonnen en 80 weken duren – hebben een grote impact op de planning."

In deze periode worden goederentreinen op het Nederlandse spoor omgeleid. "Concreet betekent dit dat ProRail in 2025 niet overal aan de slag kan. Het goederen- en reizigersvervoer moet namelijk wel doorgang vinden." 

Reizen met de trein wordt duurder, tot onvrede van reizigers. De tekst loopt door onder de video. 

Maar er wordt dus op honderden plekken in Nederland wél gewerkt aan het spoor. De duur van de verstoringen varieert van een aantal dagen tot een aantal weken, tenminste volgens de planning. Sommige trajecten (Driebergen - Rhenen/Ede-Wageningen en Nijmegen - Roermond bijvoorbeeld) zijn meerdere keren dit jaar aan de beurt. 

Bij projecten die langer duren (zoals bijvoorbeeld bij Vught), is er gekeken naar oplossingen die ervoor zorgen dat de treinen zo vaak mogelijk kunnen rijden. Zo wordt daar een tijdelijk spoor aangelegd. 

Verschillende werkzaamheden 

Dit jaar worden er onder meer extra sporen aangelegd, sporen afgebroken om daarna weer 'opgebouwd' te worden, sporen verdiept, perrons verhoogd, tunnels verbreed en liften vernieuwd. 

Lees meer over
ProRailTreinenSpoorwegen