Wedloop

Europa moet 'AI-continent' worden dankzij investering van 200 miljard

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPEuropa moet 'AI-continent' worden dankzij investering van 200 miljard
RTL

In de internationale wedloop om dominantie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) gooit de Europese Unie een flinke duit in het zakje. Via een nieuw fonds met de naam InvestAI moet 200 miljard euro in de sector worden gestoken, voor de ontwikkeling van eigen en 'betrouwbare' AI-modellen.

Dat maakte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (EC), dinsdag bekend op een heuse AI-top in Parijs. Een top die wordt voorgezeten door de Franse president Macron, en die wordt bezocht door veel belanghebbenden, van bedrijven OpenAI en Google tot de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance.

AI-fabrieken

Europa wil onder meer geld steken in de bouw van grote AI-fabrieken voorzien van talloze geavanceerde chips voor het trainen van AI-modellen. Die kunnen volgens de EC gebruikt worden voor 'medische en wetenschappelijke doorbraken', ook Nederland heeft overigens een oogje op zo'n fabriek.

Nederland wil een AI-fabriek: dit is waarom
Lees ook

Nederland wil een AI-fabriek: dit is waarom

Volgens Von der Leyen zal InvestAI wetenschappers en bedrijven in staat stellen om de 'meest geavanceerde, zeer grote modellen te ontwikkelen die nodig zijn om van Europa een AI-continent te maken'.

Sinds de recente introductie van het Chinese bedrijf DeepSeek staat de wereld in vuur en vlam als het gaat om AI. DeepSeek is een chatbot die vragen beantwoordt. De taalmodellen achter het bedrijf, die werken op basis van AI, lijken net zo goed te werken als die van Amerikaanse concurrenten, zoals ChatGPT (van OpenAI) en Gemini (van Google).

Schijntje van de kosten

De Chinese chatbot is echter ontwikkeld tegen een schijntje van de kosten van de concurrent en lijkt te bewijzen dat je ook iets goeds kunt bouwen zonder gebruik te maken van dure chips en technieken van bedrijven zoals Nvidia en ASML. En juist dat gegeven biedt kansen voor Europa om zijn AI-dromen waar te maken en grootmacht Amerika bij te benen.

Die grootmacht wil zijn positie echter behouden, en benadrukte op de top dat het niet zit te wachten op nieuwe regels van de EU om de sector te reguleren. Volgens de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance kunnen die regels de technologie en de ontwikkeling daarvan verstikken.

"Veel van onze meest productieve technologiebedrijven worden gedwongen om te gaan met de enorme regelgeving van de EU, die is opgelegd voor het verwijderen van content en het controleren van zogenaamde desinformatie", zei Vance op de top, verwijzend naar onder meer de Europese Digital Services Act.

Wél reguleren

Tegelijkertijd gaan er veel stemmen op om de sector juist wel beter en snel te reguleren, en hoopt de organisatie van de top tot een gezamenlijke verklaring te komen over veilig gebruik van AI. 

Experts waarschuwden in de aanloop van de top voor risico’s, zoals desinformatie, censuur, privacyschendingen of een toename van cyberaanvallen, maar bijvoorbeeld ook voor AI-modellen die wapens kunnen aansturen.

Frankrijk wil inhaalslag

Frankrijk, dat een investering van ruim 100 miljard in de eigen AI-sector aankondigde, sprak zich uit voor regulering, maar dan wel zonder bindende regels. Volgens Macron moeten Frankrijk en Europa snel een inhaalslag maken als ze een belangrijke speler willen blijven op het gebied van AI. 

"De eerste strijd voor Europeanen is om te investeren, investeren, investeren. Als we reguleren voordat we innoveren, zullen we geen innovatie hebben en zullen mensen zeggen: we hebben geweldige regelgeving in Europa, maar we hebben geen enkele speler", zei hij in een interview op France 2.

Ondertussen komen er in Europa wel strengere regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het Europees Parlement ging vorig jaar al akkoord met regels die risicovolle AI-software aan banden moeten leggen en die stapsgewijs worden ingevoerd.

Heeft huiswerk geven nog wel zin? In deze video zie je de invloed van AI in het onderwijs. 

Lees meer over
Ursula von der LeyenEuropese UnieEuropese CommissieKunstmatige intelligentie